Aneurysma – verwijding van de buikslagader

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. Door de verwijding kunnen er scheuren in de wand van het bloedvat ontstaan, met als gevolg een levensbedreigende bloeding. Een aneurysma komt het vaakst voor in de buikslagader, ook wel grote lichaamsslagader of aorta genoemd.

Symptomen

Een verwijding in de buikslagader is een verraderlijke aandoening, omdat het zeer geleidelijk ontstaat en meestal langzaam groter wordt. Daarbij zijn er weinig of geen klachten, zodat de meeste mensen met een aneurysma er geen weet van hebben. De verwijding wordt meestal per toeval, bijvoorbeeld tijdens een lichamelijk onderzoek, ontdekt. Wanneer er sprake is van een gescheurd aneurysma ontstaat er hevige buik- en rugpijn.

Oorzaak

Een aneurysma ontstaat als gevolg van slagaderverkalking. Bekende risicofactoren van slagaderverkalking zijn: roken, hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte. Een aneurysma kan ook ontstaan door erfelijke stoornissen in de opbouw en stevigheid van de wand van een bloedvat. Verwijding vindt namelijk plaats op een zwakke plek in de vaatwand.

Onderzoek

De arts maakt een echo om een aneurysma op het spoor te komen, de grootte te bepalen en de groei te volgen. Wanneer de arts een operatie overweegt, dan wordt er een CT-scan van de buik gemaakt. Dit laat de ligging en het verloop van het aneurysma zien.

Behandeling

Met een operatie wordt een aneurysma behandeld. In MMC locatie Veldhoven is een hypermoderne hybride operatiekamer ingericht speciaal voor dit soort ingrepen. Er wordt echter alleen geopereerd wanneer de kans op een scheur in de wand groot is of het aneurysma snel groeit. Hoe groter het aneurysma, hoe groter de kans op een scheur. Omdat aan de operatie aanzienlijke risico’s kleven kiest de arts bij een klein aneurysma niet voor een operatie. Wel worden dan de risicofactoren, zoals roken en een hoog cholesterol, aangepakt.

Endoprothese (stent)
Tegenwoordig heeft een endoprothese ook wel stent genoemd de eerste keus. Dit is een operatie waarbij via de liesslagader een prothese ter hoogte van het aneurysma wordt geplaatst. Deze methode wordt endoprothese genoemd. De prothese verstevigt de uitgerekte bloedvatwand. De operatie is minder zwaar dan de buikoperatie, maar kan niet altijd verricht worden. Zo mag het aneurysma niet te bochtig zijn en de liesslagaders niet te nauw.

Buikoperatie
De tweede mogelijkheid is de open buikoperatie. Voor deze operatie wordt de gehele buik opengemaakt. In een enkel geval wordt gekozen voor een benadering vanuit de zijkant (de flank). Het zwakke deel van het bloedvat wordt vervangen door een bloedvat van kunststof (vaatprothese).

Patiëntvereniging

De Hart & Vaatgroep behartigt de belangen van patiënten met een verwijding van de buikslagader. Voor meer informatie: www.vaatpatient.nl.

Lees ook het ervaringverhaal van dhr. Straatman