Bindweefselknobbel

Een bindweefselknobbel, ofwel een fibroadenoom, is een goedaardige tumor in de borst. De knobbels komen meestal voor bij vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud.

Symptomen

Een bindweefselknobbel is te herkennen aan de volgende symptomen. Het knobbeltje:

  • voelt stevig en rubberachtig aan;
  • is klein en rond;
  • heeft een duidelijk gladde vorm;
  • kan pijnlijk aanvoelen;
  • kunt u gemakkelijk heen en weer bewegen, wanneer u het tussen twee vingers vasthoudt.

Er kunnen meerdere bindweefselknobbels in de borst aanwezig zijn.

Oorzaak

De precieze oorzaak is niet bekend. Omdat een bindweefselknobbel pas ontstaat na een eerste menstruatie wordt vermoed dat er een hormonale oorzaak aan ten grondslag ligt.

Onderzoek

In de meeste gevallen zijn bindweefselknobbels te zien op een mammografie of een echografie. Om er zeker van te zijn dat het om een bindweefselknobbel gaat, volgt er een punctie. Er wordt dan een stukje weefsel en/of vocht weggehaald om te onderzoeken.

Behandeling

In veel gevallen geeft een bindweefselknobbel geen klachten. Dan is behandeling niet noodzakelijk. Als een bindweefselknobbel een behoorlijke grootte heeft of heel pijnlijk is, wordt deze operatief verwijderd. Wanneer de knobbel groeit, of anders aan gaat voelen, is dit een reden voor het opnieuw uitvoeren van een onderzoek en diagnosestelling.

Borstcentrum Máxima

Eén vertrouwd loket voor patiënten met borstproblemen. Dat is Borstcentrum Máxima. Wij zien en helpen vrouwen en mannen met verdenking op goed- of kwaadaardige aandoeningen in de borst. Ook advies, controle en behandeling rondom erfelijke borst- en eierstokkanker vindt hier plaats. Alle specialisten op het gebied van borstproblematiek werken in dit centrum nauw samen. Wordt er een knobbeltje ontdekt, dan kunt u snel terecht voor alle onderzoeken en diagnostiek. Deze vinden in één ochtend plaats. Zo heeft u snel zekerheid. Borstcentrum Máxima bevindt zich op onze locatie Eindhoven. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Hier vindt u onze contactgegevens.