Fistels bij de anus

Een fistel bij de anus is een verbinding tussen de endeldarm en de huid, die daar niet hoort en pijn veroorzaakt. Met een operatie wordt de anusfistel verwijderd.

Symptomen

Pijn en vuil of vocht dat uit de fistelopening komt zijn de voornaamste klachten.

Oorzaak

Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over. Een anusfistel loopt dan ook bijna altijd door het onderste deel van de sluitspier. Het is mogelijk dat de fistel vanaf de endeldarm recht naar de huid loopt, maar deze weg kan ook heel kronkelig of met zijvertakkingen verlopen. Het verloop van de fistelgang stelt de arts tijdens de operatie vast.

Onderzoek

Tijdens een consult in het ziekenhuis worden de klachten besproken en vindt er lichamelijk onderzoek plaats. De arts bekijkt eerst het anale gebied, waarbij hij let op huidafwijkingen, ontstekingen en fistelopening(en). Vervolgens voelt hij met een vinger aan de binnenkant van de anus. Soms is een vervolgonderzoek nodig: via een MRI-scan wordt het verloop van de fistel bekeken.

Behandeling

De ingreep gebeurt in dagbehandeling in Máxima MC, locatie Eindhoven. Dat betekent dat u ’s ochtends naar het ziekenhuis komt en dezelfde dag terug naar huis mag.

  • Oppervlakkig
    Oppervlakkige fistels worden geheel opengesneden. Naast de fistel kan de arts ook een deel van de sluitspier van de anus open leggen, als de fistel daar doorheen loopt. Dit is meestal het geval. De wond blijft open en wordt bedekt met een gaasje. Bang voor een incontinentieprobleem hoeft u niet te zijn. Er blijft genoeg weefsel in de sluitspier over om dat te voorkomen. Naast het gaasje laat de arts soms een oplosbaar en bloedstelpend tampon achter in de anus. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.
  • Complex
    Bij dieper gelegen of complex verlopende fistels kan de arts niet op bovenstaande manier werken. Dan zou namelijk een te groot deel van de sluitspier open worden gelegd. Daarom laat de arts in dit geval een seton-draad achter. Dit zorgt ervoor dat de fistel open blijft, zodat het vocht erlangs naar buiten kan lopen. Hierdoor nemen de ontstekingen af en wordt het gebied rustig. De draad zit vaak enkele maanden in het lichaam. Daarna volgt een tweede operatie om het fistelprobleem definitief op te lossen.

Beide operaties worden onder algehele narcose of met een ruggenprik uitgevoerd.

Proctologie

Deze aandoening wordt behandeld tijdens het proctologisch spreekuur in Eindhoven. Binnen dit centrum werken maagdarm-chirurgen en dermatologen met elkaar samen. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van anale problemen. Zij begrijpen dat u zo snel mogelijk van uw klachten verlost wilt worden. Daarom wordt u vaak op de dag van uw bezoek aan het proctologisch spreekuur al geholpen en ziet u tijdens het behandelingstraject zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners.