Huidflapjes bij de anus

Huidflapjes, skintags of marisken: het zijn alle drie benamingen voor anale huidplooien. Ze zijn volkomen onschuldig, maar kunnen in sommige gevallen pijn, irritatie of jeuk opleveren. Dit kan een reden zijn om ze operatief te laten verwijderen.

Oorzaak

Door druk op de anus zwellen bloedvaten op. Dat veroorzaakt vervolgens dat de huid rondom de anus oprekt. Op den duur kunnen dit huidflapjes worden. Het fenomeen ontstaat vaak nadat u last heeft gehad van aambeien.

Symptomen

Tussen de huidflapjes kunnen resten ontlasting achterblijven, wat soms pijn, schilfervorming, jeuk, roodheid of irritatie veroorzaakt. Dit, of omdat u de huidflapjes simpelweg niet mooi vindt, kan een reden voor een operatie zijn.

Onderzoek

De arts bekijkt het anale gebied, waarbij hij let op huidafwijkingen. Vervolgens voelt hij met een vinger aan de binnenkant van de anus en kijkt hij met een klein kijkbuisje in het anale kanaal. Dit is niet pijnlijk.

Behandeling

Alleen als de huidflapjes groot en zeer hinderlijk zijn worden deze verholpen met een operatie. De chirurg snijdt hierbij de huidflapjes weg. Om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden, worden de wondjes open gelaten. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 30 minuten. Meestal mag u dezelfde dag nog naar huis.

Proctologie

Deze aandoening wordt behandeld tijdens het proctologisch spreekuur in MMC Eindhoven. Binnen dit centrum werken maagdarm-chirurgen en dermatologen met elkaar samen. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van anale problemen. Zij begrijpen dat u zo snel mogelijk van uw klachten verlost wilt worden. Daarom wordt u vaak op de dag van uw bezoek tijdens het proctologisch spreekuur al geholpen en ziet u tijdens het behandelingstraject zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners.