Kloofje in de anus
Een kloofje of scheurtje in de anus (fissura ani) geeft pijnklachten tijdens of na de stoelgang. Meestal loopt het scheurtje in de lengterichting en ligt het aan de voor- of achterzijde van de anus. Wanneer het kloofje niet binnen zes weken vanzelf geneest, is een behandeling nodig.
Symptomen kloofje in de anus
Een kloofje in de anus geeft een scherpe pijn tijdens en/of na de stoelgang. Dit kan gepaard gaan met bloedverlies.
Oorzaak kloofje in de anus
De meest voorkomende oorzaken van een kloofje zijn een te hoge spanning in de sluitspier van de anus, bijvoorbeeld door anaal geslachtsverkeer, of hard persen bij stevige ontlasting. Vervelend is dat u in een vicieuze cirkel terechtkomt: het kloofje geneest enigszins, maar tijdens de ontlasting, zeker wanneer deze te hard is, scheurt het kloofje weer open. Omdat toiletbezoeken pijnlijk zijn, worden deze lang uitgesteld. Dat levert harde ontlasting op, wat weer ongunstig is voor het genezingsproces. Bovendien geneest het kloofje moeilijk doordat de bloedvoorziening van de anus is verstoord door de hoge spanning in de sluitspier.
Onderzoek kloofje in de anus
De arts inspecteert het probleemgebied, waarbij hij de anus wat moet spreiden om het kloofje te kunnen ontdekken. Na het lichamelijke onderzoek en het bespreken van de klachten wordt een diagnose gesteld.
Behandeling kloofje in de anus
Wanneer een kloofje in de anus niet binnen zes weken geneest, is behandeling noodzakelijk. Allereerst bekijkt de arts met u hoe de ontlasting weer zacht wordt, bijvoorbeeld door het eten van voldoende vezels en het drinken van veel water. Soms schrijft de arts medicijnen voor. Wanneer dit niet voldoende helpt, zal de arts een bloedvaatverwijdende zalf, botox en/of een operatie (LIS) adviseren.
Zalf
Als eerste behandelingskeuze schrijft de arts een zalf voor die u drie maanden lang regelmatig op het kloofje in de anus moet aanbrengen. De zalf zorgt ervoor dat het scheurtje sneller geneest.
Botox
Wanneer de klachten niet verdwijnen, kiest de arts voor een behandeling met botox. Door, tijdens een operatie, botox in de sluitspier te spuiten, ontspant deze zich voor de duur van twee maanden. Gevolg is dat de druk in de anus vermindert en het scheurtje kan genezen. Daarvoor is in totaal twee tot drie maanden nodig. De dagbehandeling vindt onder plaatselijke verdoving of algehele narcose plaats.
Operatie (LIS)
De meest vergaande behandeling bij een kloofje in de anus is een operatie. Ook hierbij is het doel de spanning in de sluitspier te verminderen. Via een klein operatiewondje naast de anus knipt de chirurg het binnenste deel van de sluitspier aan de zijkant in. Dit wordt ook wel laterale interne sfincterotomie (LIS) genoemd. De operatie vindt onder plaatselijke verdoving of algehele narcose plaats.
Proctologie
Deze aandoening wordt behandeld tijdens het proctologisch spreekuur in Eindhoven. Binnen dit centrum werken maagdarm-chirurgen en dermatologen met elkaar samen. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van anale problemen. Zij begrijpen dat u zo snel mogelijk van uw klachten verlost wilt worden. Daarom wordt u vaak op de dag van uw bezoek aan het proctologisch spreekuur al geholpen en ziet u tijdens het behandelingstraject zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners.