Littekenbreuk
Een littekenbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Dit bevindt zich op een litteken van een eerdere buikoperatie. Een littekenbreuk is te herkennen aan een zwelling op de plaats van de breuk.
Symptomen littekenbreuk
Verschijnselen bij een littekenbreuk zijn:
- Een bult of zwelling op de plaats van de breuk
- Een pijnlijk, branderig gevoel
- Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn en heeft u mogelijk rugklachten
Het kan echter ook zijn dat u helemaal geen klachten heeft. Als u de symptomen herkent, maar geen litteken heeft, gaat het mogelijk om een liesbreuk of navelbreuk.
Oorzaak littekenbreuk
Een littekenbreuk ontstaat door uitrekking van littekenweefsel na een operatie. Uitrekking is het gevolg van een constante druk van de buikinhoud tegen het litteken, bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook een infectie kan een oorzaak zijn. Daardoor kan het litteken niet goed genezen, waardoor er een zwakke plek ontstaat.
Behandeling littekenbreuk
Als er geen klachten zijn, is behandeling van een littekenbreuk niet nodig. Een corset kan in veel gevallen uitkomst bieden. Als er wel klachten zijn, wordt u meestal geopereerd. Via een kijkoperatie of een open buikoperatie wordt de uitstulping in het buikvlies teruggedrongen. Daarna wordt de zwakke plek rondom het litteken met een kunststof matje verstevigd.