Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het komt bij 1 op de 10 vrouwen voor in één of beide borsten en kan spontaan ontstaan en verdwijnen

Symptomen mastopathie

Veel vrouwen hebben pijnlijke borsten die regelmatig gespannen aanvoelen en niet altijd aanraking verdragen. Bij mastopathie kunt u één of meerdere knobbels, strengetjes of schijfjes voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden.
Soms komt er heldere, witte, gelige of groenige afscheiding uit de tepel(s). Er kunnen cysten of bindweefselknobbels ontstaan. Beide problemen worden mede veroorzaakt door de invloed van hormonen op het borstklierweefsel. Ook pijn in de borsten (mastodynie), met of zonder knobbels, komt vrij vaak voor.

Cyste (cysteuze mastopathie)

Een cyste is een met vocht gevulde holte. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklier. Vooral als er spanning op staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde stevige, gladde, beweeglijke en soms pijnlijke knobbel. Soms zijn er meerdere cysten in één borst of in beide borsten. Een cyste kan in korte tijd ontstaan. Het kan spontaan groeien, maar ook spontaan weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. De radioloog kan een pijnlijke cyste eventueel lokaliseren met een echografie en leegzuigen.

Bindweefselknobbel (fibroadenoom)

Een bindweefselknobbel is een goedaardige borstafwijking, bestaande uit bindweefsel en klierweefsel. Een bindweefselknobbel voelt glad aan, kan langzaam groter worden en geeft niet veel klachten.

Oorzaak mastopathie

Het is niet altijd duidelijk waardoor mastopathie veroorzaakt wordt. Hormonen spelen in ieder geval een grote rol. Mastopathie zien we meestal tussen het 35e  en 50e  levensjaar. Er bestaan twee vormen van mastopathie:

  1. Cyclische mastopathie: deze gaat op en neer met de menstruatiecyclus. Drie tot zeven dagen vóór de menstruatie (in de periode dat de menstruatie op gang komt) hebben veel vrouwen last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Over het algemeen is de pijn niet exact aan te wijzen, maar wel voelen veel vrouwen knobbeltjes in hun borsten.
  2. Niet-cyclische mastopathie: deze trekt zich weinig of niets aan van de cyclus. Deze vorm komt minder vaak voor. De pijn zit op een duidelijk aanwijsbare plek, is brandend, scherp of zeurend en straalt vaak uit naar de oksel. Deze variant komt meer voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar. Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af.

 

Onderzoek mastopathie

Om uit te sluiten dat er sprake is van een ernstige aandoening aan de borsten, zoals borstkanker, wordt u door een arts onderzocht. Het onderzoek bestaat meestal uit een lichamelijk onderzoek, een mammografie en/of echografie van de borst(en). Indien nodig neemt de radioloog nog een punctie of weefselbiopsie.

Behandeling mastopathie

Na afloop van deze onderzoeken komt u met alle gegevens bij de verpleegkundig specialist terug. U krijgt uitleg en bespreekt de verdere gang van zaken. De meeste vrouwen zijn gerustgesteld als na onderzoek blijkt dat er geen ernstige afwijkingen in de borst zijn. Behandeling van de pijnklachten vinden zij niet nodig. Sommige vrouwen ervaren echter dusdanig hevige pijnklachten dat zij verder behandeld willen worden. De huisarts kan vrouwen verwijzen naar de mastopathiepolikliniek op het Borstcentrum. Hier wordt gekeken of er iets aan de klachten en mogelijk gevonden afwijkingen gedaan kan worden, uitgaande van ieders persoonlijke situatie en wensen. Voorbeelden zijn medicatie of een hormonale behandeling.

Borstcentrum Máxima

Eén vertrouwd loket voor patiënten met borstproblemen. Dat is Borstcentrum Máxima. Wij zien en helpen vrouwen en mannen met verdenking op goed- of kwaadaardige aandoeningen in de borst. Ook advies, controle en behandeling rondom erfelijke borst- en eierstokkanker vindt hier plaats. Alle specialisten op het gebied van borstproblematiek werken in dit centrum nauw samen. Wordt er een knobbeltje ontdekt, dan kunt u snel terecht voor alle onderzoeken en diagnostiek. Deze vinden in één ochtend plaats. Zo heeft u snel zekerheid. Borstcentrum Máxima bevindt zich op onze locatie Eindhoven. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Hier vindt u onze contactgegevens.

Folder

Mastopathie