Tenniselleboog

Bij een tenniselleboog, ook wel tennisarm genoemd, zijn de strekspieren in de elleboog overmatig of verkeerd belast geraakt. Daardoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren. Soms is rust voldoende, in ernstige gevallen adviseert de arts een operatie.

Symptomen

U voelt pijn aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols. De pijnklachten treden op wanneer de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als u iets met de hand wilt oppakken. Ook kunt u pijnklachten voelen door op de elleboog te drukken.

Oorzaak

De oorzaak van een tenniselleboog is het veelvuldig aanspannen van de strekspieren. Meestal is het herhalen van dezelfde polsbeweging te boosdoener. Dit komt, zoals de naam al zegt, vaak voor bij tennissen, maar ook bij schilderen of computerwerk. Door het overmatig belasten van de strekspieren ontstaat er een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog. Dat noemen we een tenniselleboog.

Onderzoek

Voor het stellen van de diagnose is meestal geen nader onderzoek nodig. Een enkele keer kan de arts, afhankelijk van de bevindingen, een röntgenfoto laten maken van de nek, de schouder of de elleboog.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de aandoening bespreekt de arts met u de meest geschikte behandelingsmethode. Dat is bijvoorbeeld:

  • Absolute rust, desnoods door de elleboog in te gipsen voor een periode van vier tot zes weken;
  • Een fysiotherapeutische behandeling;
  • Inspuiten van een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) en een verdovingsvloeistof;
  • Een operatie. Daarbij wordt de aanhechting van de spieren op de buitenzijde van de elleboog deels losgemaakt. Het gaat om een dagbehandeling. U mag dezelfde dag weer naar huis.