Vetweefselknobbel

Een vetweefselknobbel is een goedaardige afwijking en wordt ook wel een lipoom genoemd. Deze ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Vetweefselknobbels drukken het omringende weefsel opzij, maar tasten gezonde cellen niet aan.

Symptomen

Een vetweefselknobbel ofwel lipoom is te herkennen aan de volgende symptomen. Het knobbeltje:

  • voelt meestal zacht aan;
  • is ovaalvormig;
  • is klein (tussen de 0,5 en 3 centimeter).

Lipomen kunnen over het hele lichaam voorkomen.

Oorzaak

De precieze oorzaak van een vetweefselknobbel is niet bekend. Wel weten we dat erfelijkheid een rol speelt.

Onderzoek

De arts neemt een punctie af. Met een naald wordt een stukje weefsel weggenomen dat onder een microscoop wordt onderzocht. Om een kwaadaardige aandoening uit te sluiten wordt vaak een echografie, mammografie, CT-scan en/of MRI-scan uitgevoerd.

Behandeling

Een vetweefselknobbel hoeft meestal niet behandeld te worden, behalve wanneer de vetknobbel hinderlijk of pijnlijk is. De knobbel wordt dan tijdens een operatie verwijderd.

Borstcentrum Máxima

Eén vertrouwd loket voor patiënten met borstproblemen. Dat is Borstcentrum Máxima. Wij zien en helpen vrouwen en mannen met verdenking op goed- of kwaadaardige aandoeningen in de borst. Ook advies, controle en behandeling rondom erfelijke borst- en eierstokkanker vindt hier plaats. Alle specialisten op het gebied van borstproblematiek werken in dit centrum nauw samen. Wordt er een knobbeltje ontdekt, dan kunt u snel terecht voor alle onderzoeken en diagnostiek. Deze vinden in één ochtend plaats. Zo heeft u snel zekerheid. Borstcentrum Máxima bevindt zich op onze locatie Eindhoven. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Hier vindt u onze contactgegevens.