‘Na 55 jaar roken stopte ik binnen één dag’

‘Na 55 jaar roken stopte ik binnen één dag’

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er bloed in de ontlasting van Jos Hofs (67) gevonden. Er blijkt sprake van een kwaadaardige poliep die operatief verwijderd moet worden. Zijn chirurg adviseert Jos om vóór de operatie te stoppen met roken om zijn herstel te bevorderen.

Roken vergroot de kans op complicaties na de operatie en vertraagt het herstel aanzienlijk. Bij het doorspreken van de darmoperatie waarschuwt chirurg Wouter Leclercq voor deze gevaren: “Gelukkig geeft het al effect als je enkele weken voor de operatie stopt met roken. Hierdoor vermindert onder andere de kans op wondinfecties en naadlekkages na de operatie.” Tot dan toe ziet Jos de noodzaak van het stoppen met roken niet in. “Ik ben al die jaren gezond geweest, zelfs een verkoudheid heb ik nooit. Maar door de toelichting van de arts besefte ik wat de risico’s zijn”, vertelt Jos.

Direct effect
Op aandringen van de chirurg start Jos een traject om te stoppen met roken. “Ik realiseerde me dat het over mijn eigen gezondheid gaat. De arts is er om mij te helpen en ik ben wel gek als ik er zelf niets aan doe. Een vriend van me heeft een naadlekkage gehad, ik wilde er op alle mogelijke manieren aan bijdragen om die ellende te voorkomen. Ik wil niet nóg een operatie ondergaan.” Met nog drie weken tot de operatie te gaan, legt Jos van de één op de andere dag zijn sigaretten aan de kant. “Ik merkte al snel resultaat en kan alleen maar voordelen noemen. Ik proef en ruik weer beter en al binnen enkele dagen verbeterde mijn bloeddruk.”

Leefstijl
In de periode vóór de operatie worden patiënten in MMC gestimuleerd om te stoppen met roken, te sporten en gezond te eten. Arts en verpleegkundige begeleiden de patiënt om de regie over zijn eigen gezondheid terug te nemen. “Het is nooit te laat om te stoppen, dat heb ik nu wel geleerd. Natuurlijk heb ik zin in een sigaret, maar ik kan de verleiding weerstaan. Gezond eten was geen probleem, maar in de weken voor de operatie at ik wel extra groenten. Bewegen doe ik altijd al voldoende, ik zit niet graag stil”, aldus Jos.

De operatie
De ingreep vindt plaats via een kijkoperatie. Deze operatiemethode is gericht op een zo snel mogelijk herstel. Na de operatie stapt hij al snel uit bed. Goed voelt hij zich niet, maar ook nu wil hij alles geven. “Dankzij de uitgebreide voorlichting wist ik precies waar ik aan toe was. Ik voelde ongemak, maar van pijn was geen sprake. Gelukkig hoefde ik na het stoppen met roken minder te hoesten, want die druk op je buik is geen pretje. Eenmaal thuis heb ik nog veel gerust, ik heb me goed aan de adviezen gehouden.”

Optimistisch
Bij de screening voor darmkanker blijkt er ook een gezwel op Jos zijn nier te zitten. Het nieuws dat hij twee tumoren heeft hakt erin. “Ik ga altijd uit van het meest gunstige. Voor de rest sluit ik me af”, vertelt hij. Zijn vrouw José heeft het moeilijker, maar mede dankzij de uitzonderlijk positieve instelling van haar man houden ze zich samen staande. De darmoperatie is nog niet lang geleden, maar Jos stapt alweer regelmatig op de fiets. Nu is het afwachten tot de nieroperatie. Dit jaar staat in het teken van zijn behandeling en herstel, volgend jaar hopen ze zoals gewoonlijk weer op fietsvakantie naar de Veluwe te gaan. Jos: “Ik adviseer iedereen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Het is een geluk bij een ongeluk dat het bij mij nog niet te laat was.”

Meer ervaringen chirurgie

Meer ervaringen oncologie