17 april 2018

Een aneurysma: wat is het?

Een aneurysma: wat is het?

Een aneurysma komt vaak voor bij mensen op hogere leeftijd, met diabetes, bij mannen én bij rokers. Maar wat is het eigenlijk? Vaatchirurg Bas Govaert legt het uit.

“Wanneer een slagader in het lichaam plaatselijk verwijd is, spreken we van een aneurysma. In de meeste gevallen treedt de verwijding op in de buikslagader, de aorta. Deze verwijding ontstaat bijna altijd door aderverkalking. Hoe groter de verwijding wordt, des te zwakker wordt de wand van het bloedvat. In het ergste geval leidt dit tot een scheur van de slagader met een levensbedreigende bloeding tot gevolg. Vaak ervaren mensen in eerste instantie nog geen klachten en wordt het aneurysma niet of per toeval bij een ander onderzoek van de buik opgemerkt. Geleidelijk wordt de verwijding steeds groter. Als er sprake is van een gescheurde aneurysma ontstaat er flinke buik- en rugpijn.”

Risicofactoren
“Met echografie en een CT-scan kunnen we het aneurysma heel nauwkeurig opsporen. Als de kans op een scheur groot is, of het aneurysma snel groeit, is er een operatie nodig om de zwakke plek te herstellen. In Máxima MC kan deze operatie tegenwoordig gelukkig vaak via de lies worden uitgevoerd, zodat niet de hele buik opengemaakt hoeft te worden. Hierbij wordt er een stent (kunststof buisje) in het zieke bloedvat geplaatst. Het blijft echter een zeer risicovolle ingreep. We kiezen dan ook zoveel mogelijk voor het aanpakken van de risicofactoren, zoals roken, overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte. Hoewel erfelijkheid ook een rol speelt, kan een gezonde leefstijl helpen om de kans op een aneurysma aanzienlijk te verkleinen.”