9 oktober 2018

‘Roken is de hoofdoorzaak van vaatziekten’

‘Roken is de hoofdoorzaak van vaatziekten’

(afbeelding: Hartstichting)

Stoffen in tabak zijn schadelijk voor je hart en de bloedvaten. Vaatchirurg Maarten Loos ziet dan ook dagelijks de gevolgen van roken voorbijkomen. Volgens hem is het één van de belangrijkste veroorzakers van vaatziekten.

“Nicotine verhoogt je hartslag en bloeddruk. Doordat er continu extra druk op je bloedvaten staat ontstaat er schade. Tegelijkertijd beschadigen tabaksdeeltjes de vaatwand. Het is dan ook niet vreemd dat we bij rokers veel vaker vaatziekten zien zoals een aneurysma; een verwijding of uitstulping van een slagader. Een aneurysma komt vaak voor in de buik. Als de verwijding toeneemt, kan de slagader scheuren, met een levensbedreigende bloeding tot gevolg.”

Nieuwe behandeltechnieken

Het opereren van een aneurysma is risicovol en vraagt om zeer nauwkeurig handelen. De vaatchirurgen van MMC werken dan ook telkens aan nieuwe behandeltechnieken om de risico’s te beperken. “Vroeger moesten we de buik nog opensnijden, nu doen we steeds meer via twee kleine prikgaatjes in de lies. Een voorbeeld van een nieuwe behandeling is de percutane EVAR-procedure. Hierbij brengen we een stent in via twee kleine prikgaatjes in de liesslagaders, waarmee een grote buikoperatie voorkomen kan worden. Patiënten kunnen hierdoor een dag eerder naar huis.” Dankzij de nieuwe techniek kunnen patiënten geopereerd worden die een grote operatie niet aan zouden kunnen. Sinds kort gebeurt dit ook bij patiënten die met spoed binnen gebracht worden.