26 juli 2019

Nieuwe techniek verkleint risico dotterbehandeling

Vaatchirurgen en radiologen in Máxima MC (MMC) gebruiken sinds deze week een nieuwe techniek voor stentplaatsing bij een vernauwing in de beenslagaders. Hiermee hoeft een minder grote opening in het bloedvat gemaakt te worden. De kans op complicaties is hiermee kleiner.

Een vernauwing in de beenvaten veroorzaakt etalagebenen. Hierbij verkrampen de kuitspieren tijdens het lopen, waardoor de patiënt tijdelijk moet stilstaan om de klachten te laten zakken. De behandeling hiervan bestaat uit looptherapie onder begeleiding. Als dit onvoldoende resultaat biedt, kan een dotterbehandeling worden overwogen. Hierbij wordt een ballon in de slagader opgeblazen ter plaatse van de vernauwing. Soms moet aanvullend een stent worden geplaatst. Dit is een metalen veer die helpt het bloedvat open te houden. De vaatchirurgen en radiologen werken samen bij deze ingreep. Zij zijn telkens op zoek naar nieuwe behandeltechnieken, die de risico’s van de ingreep beperken. Zo ook met de nieuwe techniek: deze stent is ingepakt in een dunner systeem, waardoor er een kleiner gaatje in de slagader van de lies nodig is.

Kleinere opening
Vaatchirurg Bas Govaert: “Tijdens deze ingreep wordt er een stent geplaatst door middel van een buisje, dat via het bloedvat ingebracht wordt. Hiervoor moet een klein gat gemaakt worden. Dankzij een veel kleiner buisje hoeft die opening nu minder groot te zijn. Je kunt je voorstellen dat het minder kans geeft op bijvoorbeeld bloedingen. De ingreep is dus veiliger.” Interventieradioloog Han Kruimer vult aan: “Hoewel het stentsysteem veel dunner is dan bij het voorgaande, geeft dit geen problemen in stabiliteit en controle tijdens de plaatsing en ontplooiing van de stent.” De uitkomst van de behandeling blijft op deze manier hetzelfde, maar met minder kans op complicaties.