Als anesthesioloog op missie in Irak
Stijn van Vugt werkt als anesthesioloog in Máxima MC (MMC), maar ook voor defensie. In januari kwam hij terug uit Irak, waar hij op een Amerikaanse militaire basis onderdeel was van een Nederlands chirurgisch team.
“Ik zag de gevolgen van de strijd vanuit de lucht”, vertelt Van Vugt over de heenreis naar het Amerikaanse basiskamp in Irak. “Dezelfde soort beelden die je ook op televisie ziet. In een Hercules (militair transportvliegtuig) werden we naar de militaire basis gebracht, midden in de woestijn in Irak. Eenmaal in die militaire basis was er van de strijd weinig te horen of te zien. Gevechten, bommen of geweerschoten: we hoorden het geen van allen. Ik voelde natuurlijk aan alles dat ik in een onveilig gebied was, maar gek genoeg lijkt de wereld in zo’n kamp vrij vredig.” Van Vugt schetst een beeld van zijn woon- en werkplaats, waar hij in totaal elf weken verbleef. Het is zijn tweede missie. Elf maanden voordat hij naar Irak vertrok, komt hij net terug van een uitzending naar Somalië. “Daar was ik op missie met de marine.”
Andere wereld
MMC werkt, net als elf andere ziekenhuizen in Nederland, samen met defensie. Dat betekent dat er een chirurgisch team klaarstaat om op verzoek – eventueel van een internationale partner – mee te gaan op uitzending. “Het geeft me de kans om af en toe buiten het ziekenhuis te werken, met mensen met verschillende achtergronden”, aldus Van Vugt. “Je komt op plekken waar je normaal gesproken nooit zou komen. Een mooie afwisseling met mijn werk in MMC.”
Voorbereiding
In Nederland wordt Van Vugt, samen met de andere acht leden van het chirurgisch team, uitgebreid voorbereid op zijn vertrek naar Irak. Hij krijgt onder andere trainingen op het gebied van militaire vaardigheden. Tevens wordt het doel van de missie uitgebreid besproken: het terugdringen van IS. Naast het Nederlandse chirurgisch team gaat er ook een team uit Denemarken mee. “Bovendien waren er op de Amerikaanse basis onder andere Polen, Italianen en Fransen werkzaam. Een mix van culturen, wat het ook leuk maakt.”
Rustig
Voor het chirurgisch team was de missie, medisch inhoudelijk gezien, rustig. “Een jaar voor onze komst werd er in de buurt van de militaire basis flink gevochten. Bij ons was dat anders. Toch hebben we voor een aantal mensen het verschil kunnen maken. Zo kreeg één van de koks een hersenbloeding en had een Iraakse militair een forse schotverwonding. Als er geen chirurgische capaciteit was geweest, dan was het heel anders afgelopen.” Zelf maakt hij de vergelijking met een verzekeringspolis. “Een goed medisch team geeft vertrouwen. Zonder zo’n team kunnen anderen hun werk niet doen. Die wetenschap geeft mij óók voldoening.” Van Vugt zegt een eenzelfde missie ‘zo weer te doen’. “Natuurlijk miste ik mijn vrouw en kinderen. Toch zou het voor alle medewerkers goed zijn om voor langere tijd buiten het ziekenhuis te werken. Door een tijdelijke nieuwe omgeving wordt je blik frisser en kom je met goede motivatie terug.”
Defensieziekenhuis
Máxima MC is één van de twaalf defensieziekenhuizen in Nederland. In deze ziekenhuizen werkt het militair medisch personeel van defensie wanneer zij niet op uitzending zijn. Daarnaast leveren de ziekenhuizen zelf ook medisch personeel voor uitzendingen. Deze ‘wederkerige’ medewerkers gaan maximaal 6 weken per 1,5 jaar op uitzending of oefening. Traumaziekenhuizen hebben de voorkeur als partner van defensie. Als traumacentrum level 2 is de benodigde ervaring bij MMC aanwezig.