25 juni 2024

Veiligheidswaarschuwing IGJ over liesbreukmat ‘rebound HRD’

Alle Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Máxima MC, hebben een veiligheidswaarschuwing ontvangen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de liesbreukmat van het type ‘rebound HRD’. In Máxima MC is dit liesbreukmatje in 2018 bij vijf patiënten geplaatst. De chirurg heeft deze patiënten gesproken en eventuele vervolgstappen met hen afgestemd.

In de liesbreukmat van het type ‘rebound HRD’ zit een metalen ring, de zogenaamde nitinolring. Door herhaaldelijk buigen en beweging kan metaalmoeheid in deze metalen ring optreden. Hierdoor is er een kans dat deze ring breekt. Als deze ring breekt, kan dit mogelijk voor (pijn)klachten zorgen. Er wordt nog onderzocht wat de kans hierop is. Met een röntgenfoto kan worden bekeken of de metalen ring is gebroken. De chirurg heeft met de patiënten die in Máxima MC zijn geopereerd en een ‘rebound HRD’ liesbreukmat hebben, besproken of zij deze foto willen laten maken.

Vragen?

Heeft u vragen? Bel dan met de polikliniek chirurgie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur op telefoonnummer: 040 – 888 85 50.

Q&A

  • Waarvoor wordt een liesbreukmatje gebruikt?

    Tijdens een liesbreukoperatie herstelt en versterkt de chirurg de zwakke plek waar de liesbreuk is ontstaan. Dit gebeurt met een liesbreukmatje (zogenoemde mesh). Een liesbreukmatje verstevigt de verzwakte buikwand. Hierdoor is de kans kleiner dat de breuk in de toekomst terugkeert. Er zijn verschillende soorten liesbreukmatjes. Van 2014 tot en met 2018 werd onder andere het liesbreukmatje ‘rebound HRD’ gebruikt in Nederland. Slechts een klein deel van de geïmplanteerde liesbreukmatjes in deze periode betreft een ‘rebound HRD’. In Máxima MC is dit matje in 2018 bij vijf patiënten geplaatst.

  • Worden de ‘rebound HRD’ liesbreukmatjes nog gebruikt?

    Nee. Dit liesbreukmatje is in 2018 voor het laatst gebruikt.

  • Hebben alle liesbreukmatjes een metalen ring?

    Nee. De liesbreukmatjes die nu worden gebruikt bevatten geen metalen ring. Het type ‘rebound HRD’ was de enige liesbreukmat met een metalen ring. Dit type mat wordt nu niet meer ingezet.

  • Ik ben in 2018 geopereerd aan een liesbreuk in Máxima MC. Is er bij mij een ‘rebound HRD’ liesbreukmatje geplaatst?

    De patiënten die in 2018 een ‘rebound HRD’ liesbreukmat hebben gekregen in Máxima MC, zijn door ons geïnformeerd.

  • Wat kan er misgaan met de ‘rebound HRD’ liesbreukmat?

    Door herhaaldelijk buigen en beweging kan metaalmoeheid in de metalen ring van het ‘rebound HRD’ liesbreukmatje optreden. Hierdoor is er een kans dat deze ring breekt. Als deze ring breekt, kan dit voor (pijn)klachten zorgen. Er wordt nog onderzocht wat de kans hierop is.

  • Ik ben in een ander ziekenhuis geopereerd en wil graag weten of de metalen ring is gebroken. Kan ik hiervoor in Máxima MC terecht?

    We adviseren u om contact op te nemen met uw behandelend chirurg, zodat u uw klachten kunt bespreken en eventueel een röntgenfoto kunt laten maken. Uw huisarts of behandelend chirurg kan u eventueel (daarna) doorverwijzen naar Máxima MC.

  • Ik ben in een ander ziekenhuis geopereerd. Kan ik de (ring van de) ‘rebound HRD’ liesbreukmat in Máxima MC laten verwijderen?

    Máxima MC heeft een erkend expertisecentrum voor liespijn na liesbreukchirurgie (SolviMáx) en heeft zeer ruime ervaring met het verwijderen van liesbreukmatten. Ook is er ervaring met het verwijderen van de ring van de ‘rebound HRD’. Uw behandelend chirurg of huisarts kan u naar SolviMáx verwijzen voor het verwijderen van de metalen ring. Hiervoor heeft u eerst een afspraak op de polikliniek van SolviMáx. Tijdens deze afspraak evalueren we de klachten en bespreken we de voor- en nadelen van deze operatie.