Eczeem

Eczeem is een ontsteking van de huid, die meestal erg jeukt. Deze ontsteking is niet besmettelijk. Andere veel voorkomende symptomen zijn roodheid, schilfering, bultjes en blaasjes. Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen.

Vormen van eczeem

Er zijn verschillende vormen eczeem. De belangrijkste vormen van eczeem zijn:

Constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, komt vaak voor. Symptomen zijn roodheid, jeuk, droge huid, infectie, blaren en pigmentverandering. Dit eczeem komt bij kinderen vooral voor in de elleboogplooien en knieholten. Bij volwassenen komt het ook voor op de romp, nek en handruggen. Bij jonge baby’s heet deze vorm dauwworm. Baby’s met dauwworm hebben een rode, jeukende, vaak vochtige uitslag met blaasjes op het gezicht en op de hoofdhuid. Mensen met constitutioneel eczeem hebben een groot risico om een allergie te ontwikkelen.

Contacteczeem
Mensen met contacteczeem krijgen uitslag als gevolg van overbelasting van de huid, vooral door water en zeep. Eczeem kan ook ontstaan als de huid in contact komt met irriterende stoffen. Mensen komen soms jaren probleemloos in contact met een bepaalde stof en ontwikkelen dan plotseling eczeem. De dermatoloog kan door middel van een onderzoeken welke stof het eczeem veroorzaakt.

Symptomen

Een vervelend symptoom van eczeem is dat het bijna altijd jeukt. Hierdoor krabt men aan de huid. Maar door het krabben wordt eczeem juist erger en in stand gehouden. Ook is de huid meestal droog; en een droge huid leidt vaak weer tot jeuk.

Behandeling

De behandeling van constitioneel eczeem hangt af van de mate en de ernst van het eczeem. Deze vorm van eczeem geneest niet, maar een goede behandeling kan wel uw leven of dat van uw kind een stuk aangenamer maken. De behandeling kan bestaan uit het aanbrengen van crèmes of zalven met verschillende werkingen, antibiotica, natte verbanden, anti-jeuk middelen, prednison en UV- en lichttherapie.

De behandeling van andere vormen van eczeem bestaat uit het aanbrengen van crèmes of zalven met verschillende werkingen, antibiotica of UV- en lichttherapie.

Wat kunt u zelf doen bij eczeem?

Een droge huid kan eczeem uitlokken. Zorg er daarom voor dat uw huid niet teveel uitdroogt en smeer uw huid twee keer per dag in met een vette crème. Bij de apotheek kunt u advies vragen over een geschikte vette crème met zo min mogelijk irriterende stoffen. Gebruik bij het wassen niet te veel zeep en was niet met te warm water. Vet de huid na het wassen in, ook in perioden dat u geen eczeem heeft. Zorg ervoor dat u in de nacht zo min mogelijk kunt krabben. Draag bijvoorbeeld katoenen handschoenen. Voor een kind gebruikt u katoenen kniekousjes om de handjes of een pyjama met vaste voetjes. Probeer stress te vermijden, geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten. Pas wel op dat u niet verbrandt. Teveel zon kan leiden tot schade aan de huid.

Special spreekuur eczeem

Uitleg over eczeem en het instellen van de juiste behandeling ervan vragen nogal wat aandacht. Daarom heeft het Máxima Medisch Centrum een speciaal ingericht spreekuur voor patiënten met eczeem, waarbij genoeg ruimte en tijd is ingeruimd om door onze eczeemverpleegkundige, met aanwezigheid van en supervisie door een vaste dermatoloog, hierin begeleid te worden.

Hoe gaan we de jeuk te lijf? Hoe komt het eczeem weer tot rust en wordt de huid weer gaaf? Welke maatregelen kunt u zelf nemen? Hoe kunnen wij u hierin ondersteunen? Hoe bouwen we de behandeling weer af tot een adequate en veilige onderhoudstherapie? Wat te doen bij opvlammingen van het eczeem? Allerlei vragen die tijdens het spreekuur voor eczeempatiënten aan bod komen.
Bij het eczeem spreekuur van Máxima Medisch Centrum kunt uzelf of u met uw kind terecht voor het instellen van een juiste behandeling en begeleiding bij deze huidaandoening. Zo kan er uitleg gegeven worden over:

  • omgaan met jeuk,
  • gebruik van de voorgeschreven zalven,
  • verschillende basiszalven, tevens de mogelijkheid om deze te testen tijdens het spreekuur;
  • gebruik van verbandmaterialen en verbandkleding;
  • invloed van chronisch eczeem op het dagelijks leven;
  • thuisadviezen, tips en leefregels.

In eerste instantie wordt gestreefd naar het snel tot rust brengen van de huidafwijkingen en de jeuk. Tijdens de vervolgconsulten ligt de focus met name op het instellen van een veilige en afdoende onderhoudstherapie. Naast het behandelen van het eczeem leidt met name ook aandacht voor educatie en begeleiding vrijwel altijd tot een bevredigend en blijvend resultaat van deze chronische huidaandoening