Eczeem

Eczeem is een erg jeukende niet-besmettelijke ontstekingshuidziekte, die iedereen kan treffen en met name al op jonge leeftijd (1 op de 6 jonge kinderen) voor kan komen. Veel voorkomende symptomen zijn roodheid, schilfering, bultjes en blaasjes. Eczeem heeft verschillende uitingsvormen.

Vormen van eczeem

Er zijn verschillende vormen eczeem. De belangrijkste vormen van eczeem zijn:

Constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, komt vaak voor. Symptomen zijn roodheid, jeuk, droge huid, secundaire infectie, vergroving van de huid door krabben, blaasjes en pigmentveranderingen. Deze vorm van eczeem komt bij kinderen vooral voor in de elleboogplooien en knieholten. Maar atopisch eczeem komt ook voor op de romp, nek en handruggen. Bij baby’s heet deze vorm dauwworm. Baby’s met dauwworm hebben een rode, jeukende, vaak vochtige uitslag met blaasjes op het gezicht en op de hoofdhuid. Mensen met constitutioneel eczeem hebben een groter risico om een allergie te ontwikkelen. Eczeem zelf is geen allergische aandoening maar een chronische ontstekingsreactie op een genetisch bepaalde te droog aangelegde huid.

Contacteczeem
Mensen met contacteczeem krijgen uitslag als gevolg van overbelasting van de huid, vooral door water en zeep. Eczeem kan ook ontstaan als de huid in contact komt met irriterende stoffen.
In enkele gevallen kan er sprake zijn van een contactallergisch eczeem. Mensen komen soms jaren probleemloos in contact met een bepaalde stof en ontwikkelen dan plotseling eczeem. De dermatoloog kan door middel van een plaktest onderzoeken welke stof het eczeem al dan niet veroorzaakt.

Symptomen

Een vervelend symptoom van eczeem is dat het bijna altijd jeukt. Hierdoor krabt men aan de huid. Maar door het krabben wordt eczeem juist erger en in stand gehouden. Ook is de huid altijd erg droog; en een droge huid leidt vaak weer tot jeuk. De kunst is het op de juiste manier behandelen van de huid om uit deze vicieuze jeuk-krab cyclus te komen.

Behandeling

De behandeling van andere vormen van eczeem bestaat uit het aanbrengen van crèmes of zalven met verschillende werkingen, antibiotica of UV- en lichttherapie.

De behandeling van constitutioneel eczeem hangt af van de mate/uitgebreidheid en de ernst van het eczeem, de leeftijd van de patiënt en andere gezondheidsfactoren. Deze vorm van eczeem is vaak chronisch en geneest niet, maar een goede behandeling kan wel uw leven of dat van uw kind een stuk aangenamer maken. Gelukkig zien we wel dat kinderen vaak na verloop van jaren ‘over het eczeem heen groeien’. De behandeling kan bestaan uit het aanbrengen van crèmes of zalven met ontstekingsremmende werkingen, antibiotica, bepaalde verbanden, krabpakjes, anti-jeukmiddelen, prednison-(achtigen) en UVB lichttherapie (verwijzing).
De behandelingen zijn er op gericht het eczeem te onderdrukken zodat er geen jeuk en huidafwijkingen meer zijn. Belangrijk is wel dat er een onderhoudstherapie noodzakelijk is voor dit chronische probleem, om terugslagen te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen bij eczeem?

Een droge huid kan eczeem uitlokken. Zorg er daarom voor dat uw huid niet teveel uitdroogt en smeer uw huid twee keer per dag in met een vette zalf. Gebruik bij het wassen niet te veel zeep en douche niet te vaak, te lang of met te warm water. Vet de huid na het wassen in, ook in perioden dat u geen eczeem heeft. Zorg ervoor dat u in de nacht zo min mogelijk kunt krabben. Draag bijvoorbeeld katoenen handschoenen. Voor een kind kunt u katoenen kniekousjes gebruiken om de handjes of een pyjama met vaste voetjes. Probeer stress te vermijden, geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk verergeren. Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeemklachten. Pas wel op dat u niet verbrandt. Teveel zon kan leiden tot schade aan de huid.

Special spreekuur eczeem

Uitleg over eczeem en het instellen van de juiste behandeling ervan vragen nogal wat aandacht. Daarom heeft het Máxima MC een speciaal ingericht spreekuur voor patiënten met eczeem, waarbij genoeg ruimte en tijd is ingeruimd om door onze eczeemverpleegkundige, met aanwezigheid van en supervisie door een vaste dermatoloog, hierin begeleid te worden.
Hoe gaan we de jeuk te lijf? Hoe komt het eczeem weer tot rust en wordt de huid weer gaaf? Welke maatregelen kunt u zelf nemen? Hoe kunnen wij u hierin ondersteunen? Hoe bouwen we de behandeling weer af tot een adequate en veilige onderhoudstherapie? Wat te doen bij opvlammingen van het eczeem? Allerlei vragen die tijdens het spreekuur voor eczeempatiënten aan bod komen.
Bij het eczeem spreekuur van Máxima MC kunt uzelf of u met uw kind terecht voor het instellen van een juiste behandeling en begeleiding bij deze huidaandoening. Zo kan er uitleg gegeven worden over:

  • omgaan met jeuk;
  • gebruik van de voorgeschreven zalven;
  • verschillende basiszalven, tevens de mogelijkheid om deze te testen tijdens het spreekuur;
  • gebruik van verbandmaterialen en verbandkleding;
  • invloed van chronisch eczeem op het dagelijks leven;
  • thuisadviezen, tips en leefregels.

In eerste instantie wordt gestreefd naar het snel tot rust brengen van de huidafwijkingen en de jeuk. Tijdens de vervolgconsulten ligt de focus met name op het instellen van een veilige en afdoende onderhoudstherapie. Naast het behandelen van het eczeem leidt met name ook aandacht voor educatie en begeleiding vrijwel altijd tot een bevredigend en blijvend resultaat van deze chronische huidaandoening.