Bloedvatgezwel

Een venous lake, ook wel bloedvatgezwel, is een plaatselijk goedaardig bloedvatgezwelletje. Een venous lake ontstaat over het algemeen op oudere leeftijd, iedereen kan het krijgen.

Oorzaak

Het ontstaat spontaan, meestal op plekken die veel aan de zon zijn blootgesteld zoals de (onder)lip of de rand van het oor. Een venous lake gaat niet vanzelf over. In de meeste gevallen is een behandeling noodzakelijk.

Behandeling

Deze aandoening kan behandeld worden met behulp van lasertherapie. Een laser werkt heel selectief: De huid wordt tijdens de laserbehandeling zeer kort blootgesteld aan een lichtpuls. U voelt dit als een korte prik, die naderhand warm aanvoelt.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling ziet u ongeveer twee maanden na de laserbehandeling.
Na één behandeling zal er doorgaans al resultaat zichtbaar zijn, maar over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig. Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van welke huidaandoening behandeld wordt. Hierna volgt een aantal voorbeelden van resultaten die zijn behaald met laserbehandelingen.

Vergoeding

Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt een behandeling vergoed. Over de te verwachten resultaten en kosten wordt u van te voren goed op de hoogte gebracht.

Wat kunt u zelf doen?

Vermijd overmatige zonblootstelling en gebruik voldoende zonbeschermende middelen om het ontstaan van een venous lake te voorkomen. Heeft u een venous lake, probeer deze dan niet uit te drukken, het bultje kan flink bloeden.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.