Lichttherapie

Zonlicht kan een gunstig effect hebben op sommige huidziekten. Dit effect ontstaat voornamelijk door het UV-licht, het ultra violet licht in zonlicht. Bij lichttherapie maken we gebruik van lampen die UVB-licht uitstralen. Ook dit ultra-violet licht kan een gunstig effect hebben op vele huidziekten.

Behandeling door lichttherapie

De behandeling duurt meestal tien tot twaalf weken. In die periode wordt u twee tot drie keer per week behandeld. De duur van de behandeling is afhankelijk van uw huidtype en wordt door uw arts geadviseerd. De behandelingen duren in het begin erg kort, soms maar enkele seconden. De tijdsduur wordt stap voor stap verlengd. Zo kan uw huid wennen aan het UVB-licht en wordt ‘zonnebrand’ voorkomen.

Als er in uw gezicht geen huidafwijkingen zijn, is behandeling van het gezicht niet nodig. Uw gezicht wordt dan afgedekt.

Bijwerkingen lichttherapie

Tijdens de behandelingsperiode kan uw huid rood worden en droger gaan aanvoelen. U kunt zonodig een vette crème gebruiken. Het is bekend dat langdurige blootstelling aan UVB-licht een versnelde veroudering van de huid en mogelijk huidkanker kan veroorzaken. Ook bij langdurige lichttherapie is daarop een klein risico. Wanneer u iets ongewoons aan uw huid ziet, of last heeft van jeuk, roodheid of uitslag, bespreek dit dan tijdens de controle.