Moedervlekken

Moedervlekken zijn licht, bruine tot donker gekleurde vlekjes en bestaan uit ophopingen van huidcellen met pigment. Ze liggen op de huid of zitten in de huid en komen op alle delen van het lichaam voor.

Bijna iedereen krijgt meerdere moedervlekken. Een deel van de moedervlekken bestaan al bij de geboorte, maar het grootste deel ontstaat tussen het derde en veertigste levensjaar. Moedervlekken zijn normale, onschuldige plekjes. Het is wel belangrijk om moedervlekken in de gaten te houden. Als ze van vorm of kleur veranderen, jeuken of bloeden, worden ze ook wel onrustige moedervlekken genoemd. Dit kunnen soms voorlopers van huidkanker zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Als u moedervlekken heeft, is het belangrijk om deze zelf ook in de gaten te houden. Op welke veranderingen dient u te letten bij moedervlekken?

  • Worden ze groter?
  • Veranderen ze van kleur?
  • Steken ze, jeuken ze of zijn ze pijnlijk?
  • Bloeden ze?
  • Komt er een korstje op?
  • Zijn er ontstekingen?

Voorkomen van huidkanker

Een belangrijke oorzaak van huidkanker is dus blootstelling aan UV-straling. Zonlicht bestaat voor een deel uit deze UV-straling. Door veilig te zonnen vermindert dus het risico op het krijgen van huidkanker. De effecten van de zon zijn echter soms anders dan we denken.

  • De hoeveelheid UV-straling hangt niet samen met een hoge temperatuur. Ook bij lage temperaturen kan uw huid verbranden, smeer u dus ook in met anti-zonnebrandcrème als de zon niet zo fel schijnt.
  • Muren, zand, water, ijs en sneeuw weerkaatsten UV-straling. Ook onder een parasol kunt u dus verbranden.
  • UV-straling gaat ook door glas en water, achter een autoruit en onder water kan uw huid dus verbranden.
  • Bepaalde stoffen kunnen uw huid gevoeliger maken voor UV-straling of een reactie veroorzaken in combinatie met UV-straling. Voorbeelden van deze stoffen zijn bepaalde wasmiddelen, levensmiddelen, cosmetica en medicatie. Heeft u een dergelijke reactie, bezoek dan uw huisarts.
  • De hoeveelheid UV-straling die de aarde op een dag bereikt drukken we uit in zonnekracht (tussen 0 en 10). Iedere dag wordt in het weerbericht de verwachte zonnekracht voor de volgende dag vermeld.

Behandeling moedervlek

Een goedaardige moedervlek kan gewoon blijven zitten en hoeft niet per se verwijderd te worden. Sommige mensen vinden hun moedervlekken lelijk en willen ze daarom laten weghalen. Een moedervlek kan ook verwijderd worden als deze irriteert bij het dragen van bepaalde kleding. De arts kan ze wegbranden (elektrocoagulatie) of wegsnijden.

Wanneer de dermatoloog vermoedt dat een moedervlek onrustig is en wellicht uit kan groeien tot een melanoom, verwijdert hij deze. Daarna laat hij deze onderzoeken in een laboratorium.
De dermatologen van het Máxima zijn gespecialiseerd op het gebied van moedervlekken. Zij werken met de nieuwste technieken en methodes om moedervlekken te controleren en te onderzoeken.

Huidkankercentrum

De polikliniek dermatologie van MMC heeft een speciaal Huidkankercentrum. Hier worden verdachte huidplekjes of afwijkende moedervlekken onderzocht en waar nodig behandeld. Onderzoek, diagnose, behandelplan en zelfs eenvoudige ingrepen worden in het Huidkankercentrum zoveel mogelijk op één dagdeel gepland. Zo kan huidkanker snel opgespoord en behandeld worden.