Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken ofwel levervlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die vaak worden gezien bij ouderen met zonbeschadigde blanke huidtypen. De vlekken komen vaak voor, 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar krijgt ermee te maken. Een ouderdomsvlek is een teken dat de huid zich frequent heeft blootgesteld aan de UV-stralen. Ook personen die langdurig zijn behandeld met PUVA-therapie en fanatieke zonnebank gebruikers lopen meer risico.

Oorzaak

Vooral mensen met een licht huidtype hebben een verhoogd risico op ouderdomsvlekken. Vaak ontstaan deze huidverkleuringen rond het veertigste jaar. Oorzaken van lentigo solaris zijn:

  • huidveroudering
  • blootstelling aan UV-straling (zonlicht)

Om pigmentvlekken te voorkomen is het dan ook aan te raden om uw huid in de zon altijd goed in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge factor.

Behandeling

Deze aandoening kan behandeld worden met behulp van lasertherapie . Een laser werkt heel selectief: De huid wordt tijdens de laserbehandeling zeer kort blootgesteld aan een lichtpuls. U voelt dit als een korte prik, die naderhand warm aanvoelt.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.