Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte. Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben last van deze huidaandoening. Normaal gesproken ontstaat nieuwe huid doordat oude huidcellen worden afgestoten en nieuwe huidcellen van onderuit aangroeien. Bij mensen met psoriasis is de aanmaak van nieuwe huidcellen versneld en worden de teveel aangemaakte huidlagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaat een ophoping van verschillende huidlagen die bestaan uit onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen.

Oorzaak

Het is niet bekend wat de oorzaak is van deze versnelde aanmaak van huidlagen. Vaak begint psoriasis na de pubertijd maar baby’s en ouderen kunnen het ook krijgen. Psoriasis ‘zit vaak in de familie’, kinderen van ouders met psoriasis lopen een verhoogd risico om ook psoriasis te ontwikkelen. Sommige medicijnen kunnen psoriasis uitlokken of verergeren en rokers hebben meer kans om psoriasis te ontwikkelen. Stoppen met roken geeft daarom vaak een verbetering van klachten.
De mate waarin er verschijnselen van psoriasis optreden is erg onvoorspelbaar. Plotseling kunnen plekken erg uitbreiden of verergeren. Dit kan worden veroorzaakt door een infectie, gebruik van medicatie of stress. Ondanks het feit dat een directe aanleiding van deze uitbarsting vaak niet wordt gevonden kan het ook weer tot rust komen, al dan niet door te behandelen.

Verschillende vormen van psoriasis

Er bestaan verschillende vormen van psoriasis:

Psoriasis vulgaris
Dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis en kenmerkt zich door de rode schilferige plekken aan de strekzijde van de armen en benen. Vooral op de ellebogen en knieën zitten vaak plekken.

Psoriasis guttate
Een grote groep mensen heeft ook last van deze variant. Psoriasis guttate kenmerkt zich door kleine roze of rode plekjes die verspreid over het hele lichaam voorkomen.

Psoriaisis inversa
Deze vorm van psoriasis kenmerkt zich door plekken in de huidplooien van het lichaam. Denk hierbij aan de liezen, oksels en bij vrouwen onder de borsten. Deze plekken zijn vaak roodglanzend en zijn meestal niet verdikt.

Psoriasis capitis
Psoriasis capitis komt voor op het behaarde hoofd. De plekken zijn rood van kleur en schilferen. Bij deze vorm van psoriasis hebben patiënten vaak ook last van jeuk.

Psoriasis unguum
Psoriasis kan ook de nagels aantasten, deze vorm van psoriasis noemen we psoriasis unguum. Deze variant is te herkennen aan putjes in de nagel, een geelbruine verkleuring van de nagelplaat en een misvorming of gedeeltelijke loslating van de nagelplaat.

Psoriasis arthropathica
Als u last heeft van een vorm van psoriasis kunt u daarbij ook last krijgen van pijnlijke gewrichten. Dit wordt psoriasis arthropathica genoemd.

Psoriasis pustulosis palmoplantaris
Deze vorm van psoriasis wordt bijna alleen maar gezien bij mensen die roken. Verschijnselen van psoriasis pustulosis palmoplantaris zijn met pus gevulde blaasjes die verschijnen op de handpalmen en/of voetzolen.

Behandeling

Psoriasis is op dit moment niet te genezen, wel kunnen de symptomen van psoriasis worden onderdrukt door deze te behandelen. Er zijn drie verschillende methoden om psoriasis te behandelen. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van behandelingen.

Lokale behandeling met zalven, crèmes en lotion
De symptomen van psoriasis kunnen worden bestreden door te zalven. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van hormooncrèmes, de hormonen die worden toegevoegd aan deze crèmes (corticosteroïden) lijken op de hormonen die worden aangemaakt in de bijnier. Deze hormonen hebben een ontstekingsremmend effect en zorgen ervoor dat de plekken minder dik worden. Intensieve behandeling met hormooncrèmes kan ervoor zorgen dat de huid weer rustig wordt.
Naast hormooncrèmes zijn er ook zalven op de markt die bijvoorbeeld de deling van huidcellen beïnvloeden of de huidschilfers losweken.

Lichttherapie
Ultraviolet licht is het natuurlijk bestanddeel uit zonlicht en kan bijdragen aan de vermindering van de symptomen van psoriasis. De lichttherapie beïnvloedt de celgroei en ontsteking van de huid. Ervaring met deze behandeling leert echter dat alleen lichttherapie te weinig effect heeft, de lichttherapie kan worden versterkt door medicatie. Het voordeel van deze therapie is dat het bij uitgebreide psoriasis veel gemakkelijker is dan het smeren van zalf. Nadeel van de behandeling is dat een veelvuldige blootstelling aan ultraviolette straling de kans op huidkanker vergroot.

Tabletten
Wanneer matige tot ernstige psoriasis niet onder controle te krijgen is met lokale therapie (zalven en crèmes) of lichttherapie, kan overwogen worden om een behandeling te starten met orale medicatie (tabletten). Deze behandeling vindt altijd plaats onder begeleiding van een dermatoloog. Er zijn verschillende mogelijkheden binnen deze vorm van behandeling. De dermatoloog kan u hierover meer vertellen.

De impact van psoriasis

De gevolgen van psoriasis worden vaak onderschat. Sommige patiënten trekken zich niets aan van de symptomen maar veel mensen schamen zich voor de plekken op hun huid en vermijden bepaalde activiteiten. Het delen van ervaringen met andere patiënten kan helpen om met de gevolgen van de ziekte te leren leven. Daarnaast kan een uitgebalanceerde behandeling van de dermatoloog de symptomen verminderen waardoor de psoriasis onder controle te krijgen is.