Spataderen verwijderen

Spataderen zijn uitgezette en kronkelige onder de huid gelegen aderen. Spataderproblemen doen zich voornamelijk in de benen voor. Hier moet het bloed van de tenen via de aderen weer helemaal terug kunnen stromen naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed daarbij naar beneden zakt, zijn er kleppen in deze aderen. In de oppervlakkige ader, die vrij dicht onder de huid loopt, doen zich de meeste spataderproblemen voor.

Oorzaak

Door verschillende oorzaken kunnen de kleppen in de oppervlakkige ader gaan lekken. Dat kan bijvoorbeeld omdat er te veel druk op de kleppen komt te staan, omdat het bloedvat wijder wordt of omdat de kleppen zelf zwak zijn aangelegd. Als de kleppen lekken, wordt de druk onder die kleppen in de ader groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloedvat, waardoor er meer kleppen bezwijken. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spataderen.

Eigenlijk kan iedereen spataderen krijgen, maar er zijn mensen die een verhoogde kans hebben op het ontstaan van spataderen:

  • mensen, bij wie het in de familie voorkomt;
  • zwangere vrouwen;
  • mensen, die veel en lang moeten (stil) staan tijdens hun werk of bezigheden;
  • mensen, die in het verleden trombose in een been hebben gehad. Door de trombose kunnen de kleppen beschadigd zijn, waardoor ze kunnen gaan lekken.

Klachten

Vaak zijn er helemaal geen klachten, maar wordt de aanwezigheid van spataderen als storend of lelijk ervaren. Sommige mensen met spataderen hebben echter jeuk of pijn of een onrustig gevoel in het onderbeen, soms met krampen. Soms kan er huiduitslag ontstaan, of een verkleuring (bruine vlekken), of kan er zich een aderontsteking of een spataderbloeding voordoen. In het ergste geval ontstaat er een ‘open been’: dan is er een huidzweer, die maar niet wil genezen.

Besenreiservarices
Besenreiservarices zijn kleine, rode tot paarsblauwe adertjes op de benen. Ze kunnen spontaan ontstaan of ze zijn ontstaan doordat het wat dieper gelegen vatensysteem niet sufficiënt werkt. Door de hogere druk worden de kleine vaatjes meer zichtbaar.

Behandeling

De behandeling kan variëren van het ‘wegspuiten’ van de spataderen, zgn sclerotherapie, tot een operatie.

Het wegspuiten gebeurt door een dermatoloog. Bij het spuiten wordt een vloeistof in de spataders gespoten om kunstmatig een ontstekingsreactie te veroorzaken. Door de ontsteking verkleeft de bloedvatwand en wordt het bloedvat uitgeschakeld. Andere vaten nemen vervolgens de taak van het uitgeschakelde bloedvat over. Wegspuiten is geschikt voor kleine tot middelgrote vaten.
Sclerocompressietherapie wordt niet meer vergoed door uw zorgverzekeraar. Voorafgaand aan de behandeling bespreken wij met u de kosten.

Zeer kleine (haar)vaatjes kunnen (eventueel) worden behandeld met de uitwendige lasertherapie . Een laser werkt heel selectief: De huid wordt tijdens de laserbehandeling zeer kort blootgesteld aan een lichtpuls. U voelt dit als een korte prik, die naderhand warm aanvoelt.

Grotere spataderen kunnen soms beter behandeld worden door middel van chirurgie . De operatieve methode door een vaatchirurg. De chirurg kiest voor de Mullerbehandeling of VNUS Closure-behandeling. Bij eerstgenoemde worden spataderen onder lokale verdoving met kleine haaknaaldjes verwijderd. De VNUS Closure-behandeling bestaat uit het sluiten van de zieke ader.
Beide operaties vinden poliklinisch plaats. U hoeft dus niet te worden opgenomen in Máxima MC.

Spataderspreekuur

Tijdens het spataderspreekuur werken vaatchirurgen en dermatologen samen voor een optimale behandeling van spataderen. Zij worden daarbij ondersteund door een radioloog en vaatlaborant. Dankzij deze samenwerking kunnen wij u zo snel mogelijk helpen en zorg op maat leveren. Het spataderspreekuur is te vinden in Máxima MC, locatie Eindhoven.

Spataderbehandeling werkt van ‘groot naar klein’: we beginnen bij de grootste spataderen. Als u een afspraak maakt zal aan de telefoon en aan de hand van de verwijsbrief van de huisarts worden bekeken of er eerst onderzoek met een echo duplex, gevolgd door een adviesgesprek met de vaatchirurg noodzakelijk is. Als de echo duplex geheel normaal is of als de grote spataders behandeld zijn, kan altijd nadien sclerotherapie worden gedaan voor de kleinere cosmetisch ontsierende Besenreiser varices. Soms kan ook direct een afspraak worden gemaakt bij de dermatoloog om de sclerotherapie behandeling te bespreken en in te plannen. Ook de eigen kosten worden dan met u besproken.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.