‘De warmtebehandeling verloste me van overmatig zweten’

‘De warmtebehandeling verloste me van overmatig zweten’

Tien jaar lang heeft Wouter (27) uit Eindhoven dagelijks last van overmatig zweten. Hij probeert van alles om het tegen te gaan: van diverse deodorants tot aluminiumchloride via de huisarts. Niets helpt voor de lange termijn. Een half jaar geleden ondergaat hij de warmtebehandeling miraDry in Máxima MC. “Ik ben nu eindelijk verlost van het overmatig zweten.”

“Sinds mijn 17e heb ik dagelijks veel last gehad van het overmatig zweten onder mijn oksels. Zo moest ik me regelmatig midden op de dag omkleden vanwege de zweetplekken in mijn kleding. Bij een lange school- of werkdag nam ik dan ook altijd een tweede T-shirt mee. Om mijn reservekleding netjes op te kunnen bergen, ging ik meestal met de auto naar school of het werk. Ook probeerde ik de plekken te verbergen door mijn zithouding aan te passen en mijn armen dicht tegen elkaar aan te houden.”

Middelen tegen overmatig zweten

Wouter testte diverse middelen tegen het zweten. “Ik denk dat ik alle producten die in de winkel verkrijgbaar zijn wel heb geprobeerd. Het waren echter steeds tijdelijke oplossingen, die maar één tot drie dagen hielpen. Daarna kwam het zweten weer keihard terug. Uiteindelijk besloot ik ongeveer een jaar geleden naar de huisarts te gaan. In de tussentijd had ik al veel informatie opgezocht over mogelijke behandelingen en zo kwam ik ook de miraDry-behandeling tegen. De huisarts stelde echter in eerste instantie voor om aluminiumchloride te gebruiken, dat je onder je oksels moet doen. Ik probeerde het een paar maanden, maar helaas hielp het niet.”

Botulinetoxine of warmtebehandeling

Wouter wordt naar de afdeling dermatologie van MMC verwezen. Daar volgt een intakegesprek. “Tijdens deze intake hebben we twee opties besproken: botulinetoxine dat tijdelijk de weg blokkeert tussen de zenuwen en de zweetklieren, en de miraDry-behandeling op basis van warmte. Over beide behandelingen kreeg ik goede uitleg van dermatoloog Mandy Prins. Ook hebben we het toen over de kosten gehad; de behandeling met botulinetoxine wordt vergoed door zorgverzekeraars, de miraDry-behandeling niet. Omdat de behandeling met botulinetoxine herhaald moet worden en het geen permanente oplossing is, heb ik voor de miraDry-behandeling gekozen. Dat was op dat moment geen moeilijk keuze, vooral omdat ik er al lang over had nagedacht.”

Pijnloze behandeling

Van tevoren kijkt Wouter een beetje op tegen de plaatselijke verdoving die voor de behandeling wordt gegeven. “Ik ben namelijk bang voor spuiten, maar het viel me reuze mee.” Daarna werden de zweetklieren in zijn oksels door verhitting grotendeels verwijderd. “Gelukkig voelde ik daar niets van en heb ik geen pijn gehad. De behandeling duurde zo’n twee uur, maar het was eigenlijk zo voorbij. Dat kwam ook omdat ik iemand mee mocht nemen. Na de behandeling moest ik het wat rustiger aan doen en mocht ik niet te zwaar tillen. Dat vond ik best lastig.”

Tevreden

Na de behandeling komt Wouter terug in het ziekenhuis voor een evaluatie. Met een jodiumoplossing wordt er onder andere gekeken in hoeverre het zweten is afgenomen. “Ik ben heel tevreden over het resultaat; ik ben eindelijk verlost van het overmatig zweten. Daarnaast ben ik tijdens het hele traject goed ondersteund en gehoord. Tijdens de evaluatie hebben we ook besproken of een tweede behandeling nodig is. Ik heb ervoor gekozen om daarmee te wachten; eerst eens zien of de zomer invloed heeft op het zweten.”