30 april 2018

MMC behandelt zonneschade met zonlicht

Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan: huidschade, meestal veroorzaakt door de zon, kan nu in Máxima MC (MMC) door diezelfde zon worden hersteld. De dermatologen van MMC introduceren een nieuwe behandeling: fotodynamische therapie met daglicht. Dermatoloog Tim Smits: “De komende maanden is het bij mooi weer de perfecte tijd om zonneschade, het voorstadium van huidkanker, aan te pakken. We zijn blij dat we daarvoor een nieuwe behandelmethode kunnen bieden, die op alle fronten prettiger is voor patiënten”.

Inmiddels is algemeen bekend dat teveel zon schadelijk is voor de huid. Op termijn kan het zelfs huidkanker veroorzaken. Vóórdat huidkanker ontstaat, is al vaak een voorstadium zichtbaar. Het meest voorkomende voorstadium is de zogenaamde actinische keratose (letterlijk: verhoorning veroorzaakt door de zon), oftewel ‘zonneschade van de huid’. Vooral blonde mensen met blauwe ogen zijn hier gevoelig voor. Op latere leeftijd, ontwikkelt waarschijnlijk 80% van deze groep een actinische keratose. Tim Smits, dermatoloog bij Máxima MC: “Helaas zien we deze zonneschade steeds vaker ook op jongere leeftijd. Met meer vrije tijd, zonnebanken en zonvakanties, krijgen ook jongere mensen deze huidbeschadigingen”.

Nieuwe behandelmethode met zonlicht

Patiënten met deze actinische keratosen kunnen meestal behandeld worden door de huisarts. Met stikstof of speciale zalven wordt de aangedane huid behandeld. Voor patiënten bij wie deze methoden niet volstaan, of voor patiënten met een zeer groot gebied met meerdere actinische keratosen, heeft Máxima MC nu een nieuwe behandelmethode beschikbaar. Smits: “Het grote voordeel van deze nieuwe methode is dat het snel en vele malen minder pijnlijk is. Een patiënt wordt in het ziekenhuis behandeld met zonnebrandcrème en een speciale crème die de huid gevoelig maakt voor licht. Binnen 30 minuten staat hij of zij weer buiten. Letterlijk, want het is juist de bedoeling om vervolgens twee uur lang in daglicht, liefst zonlicht door te brengen. Na twee uur mag de crème eraf. Dan is het zaak om weer goed in te smeren met zonnebrandcrème of de dag verder binnenshuis door te brengen. De crème heeft zijn werk dan gedaan. Na zes weken bekijken we of één behandeling voldoende was.

Prettige behandeling

Naast de prettige behandeling – heerlijk twee uurtjes buiten lopen, fietsen of een boekje lezen – heeft deze behandeling een ander belangrijk voordeel, aldus Smits: “Bij andere lichttherapieën, wordt de huid met een ledlamp beschenen. Je moet je voorstellen, dat alle energie die je bij deze methode in twee uur gebruikt, dan in een paar minuten op je huid inwerkt. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Bij de zonlichtmethode scoren patiënten de pijn op een 2 op een schaal van 10. Dat is beduidend minder dan de 8 of 9 die een ledlamp veroorzaakt. Bovendien wordt alleen de aangedane huid behandeld. De crème heeft nauwelijks effect op gezonde huid. Het geeft dus ook een mooi resultaat. Eigenlijk heeft de daglichtbehandeling maar één nadeel: regen is een echte spelbreker. Bij regenweer maken we het liefst een nieuwe afspraak met de patiënt”.

Lees ook het artikel in het Eindhovens Dagblad