Stuitligging

Als een baby in stuitligging ligt, doen onze artsen een poging het kind te draaien naar een hoofdligging (versiepoging). Dit vindt plaats op het versiespreekuur door zeer ervaren perinatologen. Een versiepoging in Máxima MC heeft een hoog slagingspercentage: 50-55% bij vrouwen die voor de eerst keer zwanger zijn tot 80-85% bij zwangeren die al vaker zwanger zijn geweest.  

Verloop van uitwendige versie

We spreken van een stuitligging als een kind in de baarmoeder met het hoofd boven en met de billen of benen beneden ligt. Omdat dit voor de bevalling – zowel een vaginale bevalling als een keizersnede – nadelig is, wordt meestal geprobeerd om het kindje via druk op de buik te draaien. Tijdens zo’n uitwendige versiepoging pakt de arts met één hand de billen van de baby vast en probeert deze omhoog te drukken. Met de andere hand wordt het hoofd van het kind naar beneden geduwd. Zo wordt geprobeerd het kind voor- of achterover te laten ‘duikelen’ totdat het hoofd beneden ligt. Het kan zijn dat u een medicijn toegediend krijgt om de kans op slagen te vergroten. Een versiepoging duurt niet lang, gemiddeld zo’n 20 seconden. In totaal zullen er maximaal drie pogingen verricht worden.
In Máxima MC worden meer dan 100 versies per jaar verricht.

Video uitwendige versie

Bevallen van baby in stuitligging

Mocht een versiepoging niet het gewenste resultaat opleveren dan krijgt u een vervolgafspraak voor een week later op de polikliniek verloskunde. Tijdens deze afspraak krijgt u uitgebreide uitleg over de voor- en nadelen van een vaginale bevalling en een keizersnede. Een consultkaart kan u en uw arts helpen om de keuze tussen een stuitbevalling en een keizersnede te bespreken. Als u dat wilt kunt u in het Máxima MC in Veldhoven vaginaal bevallen van een baby in stuitligging.

Verantwoordelijke gynaecologen en verloskundigen

De versie wordt verricht door één van de volgende gynaecologen of verloskundigen: