Borstvoeding geven aan een te vroeg geboren baby (prematuur)
Borstvoeding is de eerst aangewezen voeding voor alle baby’s, maar voor te vroeg geboren baby’s geldt dit nog meer. Dit komt onder andere door actieve stoffen in de moedermelk die uw baby beter beschermen tegen ziekten.
Voordelen van borstvoeding voor een prematuur geboren baby
Premature moedermelk is uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van een te vroeg geboren baby:
- Moedermelk bevat groeifactoren die van belang zijn voor de rijping van het spijsverteringskanaal.
- Moedermelk bevat de juiste vetzuren die nodig zijn voor een goede hersenontwikkeling en gezichtsvermogen.
- Moedermelk wordt beter verdragen en is licht verteerbaar. Hierdoor kan de voeding via voedingstoffen snel afgebouwd worden waardoor de kans op infectie afneemt.
Borstvoeding brengt moeder en kind dichter bij elkaar. De moeder kan iets wezenlijks doen voor haar baby.
Soms kan het zijn dat uw te vroeg geboren baby meer specifieke voedingstoffen nodig heeft. Deze voedingsstoffen kunnen aan de moedermelk worden toegevoegd. Zo wordt toch gebruik gemaakt van de voordelen van moedermelk en krijgt uw baby ook de extra voedingsstoffen die nodig zijn.
Uitdagingen
Borstvoeding geven aan een prematuur geboren baby gaat niet altijd vanzelf. Het vraagt geduld en doorzettingsvermogen. In eerste instantie is uw baby misschien niet in staat om zelf te drinken en moet de moedermelkproductie met hulp van de kolf op gang gebracht worden. De moedermelk wordt dan op een andere manier aangeboden, namelijk via sonde. De manier waarop uw baby gevoed wordt, hangt af van de situatie van de baby. Uw baby krijgt ondertussen wel de gezondheidsvoordelen mee die moedermelk te bieden heeft. Het is heel belangrijk om, wanneer uw baby opgenomen is, zo snel mogelijk te starten met kolven. Vraag een verpleegkundige, kraamverzorgende of lactatiekundige u daarmee te helpen.
Moedermelkproductie bij een te vroeg geboren baby wordt onder andere gestimuleerd door frequent kolven, huid-op-huid contact, voldoende rust, en voldoende eten en drinken.
Wanneer uw baby er aan toe is om zelf te gaan drinken, wordt u begeleid bij het aanleggen. Uw te vroeg geboren baby heeft tijd nodig om dit te leren. In het begin is de energie en kracht nog niet zo groot. De baby drinkt nog maar kleine beetjes aan de borst maar als uw baby ouder en zwaarder wordt zal hij steeds meer melk aan de borst kunnen drinken.
Het ontslag
Wanneer uw baby alles goed drinkt en medisch gezond is, maken we afspraken over het ontslag. Dit gebeurd door de kinderarts. U ontvangt een plan van aanpak zodat u weet hoe u thuis verder moet gaan. Na het ontslag kunt u met vragen of problemen wat betreft de (borst-)voeding terecht op de nazorgpoli, het consultatiebureau of bij een lactatiekundige. Ook kunt u voor algemene vragen over borstvoeding terecht bij borstvoedingsorganisatie La Leche League.