Borstvoeding geven

Het geven van borstvoeding is een mooi en intiem moment tussen moeder en kind. Moedermelk bevat veel voedingsstoffen en afweerstoffen die goed zijn voor het afweersysteem van uw baby. Borstvoeding geven is de meest natuurlijke en effectieve manier om uw baby te beschermen, te voeden en te koesteren.

Borstvoeding geven met lactatiekundige

Wat zijn de voordelen voor uw baby?

Het geven van borstvoeding kent veel voordelen. Omdat moedermelk alles bevat wat de baby nodig heeft voor een optimale groei en ontwikkeling.

Het is bewezen dat borstvoeding beschermt tegen maagdarminfecties bij kinderen jonger dan twee jaar en luchtweginfecties en middenoorontsteking bij jonge kinderen. Het geven van borstvoeding vermindert bij jonge kinderen waarschijnlijk de kans op astma, benauwdheid met piepen, overgewicht, darmziektes zoals het prikkelbare, diabetes, wiegendood, leukemie en andere kankersoorten die voorkomen in de kinderleeftijd. Ook heeft borstvoeding mogelijk een positief effect op de algemene- en motorische ontwikkeling.

Uw baby heeft de meeste voordelen wanneer het tenminste zes maanden borstvoeding krijgt. Voor het geven van borstvoeding aan een tweeling gelden dezelfde voordelen als voor het geven van borstvoeding aan een eenling.

Wat zijn de voordelen voor uzelf?

Het geven van borstvoeding heeft ook voordelen voor de moeder. Onderzoek wijst uit dat het geven van borstvoeding de kans op diabetes, reuma en een hoge bloeddruk bij de moeder vermindert. Ook is er minder kans op borst-, eierstok- en baarmoederkanker voor de menopauze en minder kans op osteoporose.

Daarnaast versterkt het geven van borstvoeding de emotionele band tussen moeder en kind. Door het geven van borstvoeding, krimpt de baarmoeder sneller en treden er na de bevalling minder vaak bloedingen op. Daardoor heeft u ook minder kans op bloedarmoede na de bevalling. Het geven van borstvoeding zorgt er ook voor dat u sneller terug bent op uw oude gewicht.

Voorbereiden op het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding biedt allerlei voordelen voor u en uw baby, ten opzichte van kunstvoeding. Maar borstvoeding geven is niet altijd eenvoudig. Samen met uw baby leert u hoe voeden het beste en prettigste verloopt. De juiste begeleiding van een lactatiekundige kan ervoor zorgen dat het geven van borstvoeding beter verloopt.

Het voedingscentrum geeft meer informatie over het voorbereiden op het geven van borstvoeding.

Vragen over het geven van borstvoeding

Tijdens het online vragenuur ‘Samen Zwanger’, staan onze lactatiekundigen voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Bent u onder behandeling in MMC en heeft u behoefte aan persoonlijk contact? Vraag uw zorgverlener dan om u in contact te brengen met een van onze lactatiekundigen.

Ervaringsverhaal

In dit ervaringsverhaal vertelt Fatima Mohamed over het geven van borstvoeding aan haar drieling.