‘Het comfort van thuis in het ziekenhuis’

‘Het comfort van thuis in het ziekenhuis’

Steeds meer aanstaande moeders kiezen voor een bevalling in het Máxima onder begeleiding van hun eigen verloskundige. Eefje Tholen (33) uit Valkenswaard bracht begin april dochter Linde op de wereld: “Het is zó fijn dat er iemand naast je bed staat met wie je al een vertrouwensband hebt.”

Bevallen in het ziekenhuis. Het is voor veel zwangere vrouwen een geruststellende gedachte. En al helemaal als je weet dat je eigen verloskundige er gewoon bij zal zijn in de kraamsuite van MMC Veldhoven.

Eefje Tholen kijkt terug op een voorspoedige zwangerschap en een ‘rustige en ontspannen bevalling’. Na ruim 39 weken begonnen in de vroege ochtend van 2 april de eerste weeën. Eefje belde haar verloskundepraktijk Vivre in Valkenswaard en meldde zich een paar uur later met haar man op de kraamafdeling van het Máxima. “Na een vriendelijk ontvangst bracht de verpleegkundige ons naar de kraamsuite. En daar was Annelies Penders, mijn eigen verloskundige. We hebben rustig nog eens het bevallingsplan doorgesproken. Wat ik wel en niet prettig vind. Dat soort zaken. Heel aangenaam. Ik wilde graag zonder pijnmedicatie bevallen, op de natuurlijke manier omdat dat het beste is voor mijn kindje.”

Om twaalf uur ’s middags werden de vliezen doorgeprikt en om 13.21 uur werd Linde geboren; 3565 gram en kerngezond. “Annelies is de hele bevalling bij me gebleven, samen met een kraamverpleegkundige van het ziekenhuis. Ze hebben me perfect begeleid”, zo memoreert Eefje.

Vertrouwensband

De aanwezigheid van haar eigen verloskundige ervoer de Valkenswaardse als bijzonder prettig. “Zij kent me, weet hoe het met de eerste bevalling van mijn dochter is gegaan. Het is fijn dat er iemand aan je bed staat die je tijdens de hele zwangerschap heeft begeleid en met wie je al een band hebt opgebouwd. Na de geboorte legde zij Linde op mijn borst en liet ze ons alleen. Met z’n drieën hebben we eerst een uurtje gehad om van elkaar te genieten. Daarna kwam Annelies terug om Linde te onderzoeken. Gewoon bij mij op schoot. Zoals het ook bij een bevalling thuis gaat. Heel fijn. En dat geldt ook voor de kraamcontroles na de bevalling. De verloskundigen van Vivre kwamen bij mij thuis om te kijken of alles goed ging met Linde en mij. Onder het genot van een kopje koffie blikten we samen terug op de bevalling in het ziekenhuis.”

Zoals thuis

Om negen uur ’s ochtends liep Eefje de kraamsuite binnen, om vier uur ’s middags ging ze met haar dochter naar buiten. Een bevalling waar iedere vrouw vooraf voor zou tekenen. “De geboorte van mijn eerste dochter Janne, drie jaar geleden, was een stuk hectischer. De placenta bleef zitten en moest met de hand worden verwijderd. Om die reden moest ik dit keer op medische indicatie bevallen in het ziekenhuis. Maar ook zonder die indicatie hadden we hiervoor gekozen, net als bij de geboorte van Janne. Als er tijdens de bevalling iets misgaat, is alle medische zorg direct voorhanden. De moderne kraamsuite, met eigen douche toilet, tv en radio was comfortabel. Je hebt een kamer voor jezelf. De sfeer was rustig en ongedwongen, zoals thuis.”

Meer ervaringen