Dreigende vroeggeboorte

Als er weeën ontstaan vóór de zwangerschapsduur van 37 weken kan er sprake zijn van een dreigende vroeggeboorte. Afhankelijk van de zwangerschapsduur en de mate van ontsluiting zal er wel of niet geprobeerd worden de bevalling uit te stellen met weeënremmers. Soms begint een voortijdige bevalling met het breken van de vliezen.

Symptomen

U voelt voordat u 37 weken zwanger bent pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder, ofwel weeën. Ook kan het zijn dat uw vliezen breken. Een ander symptoom is het hebben van harde buiken. Als u tussen 16 en 37 weken zwanger bent en last heeft van regelmatige harde buiken (om de 10 minuten of vaker) kan dit een teken zijn van een dreigende vroeggeboorte.

Oorzaak

Vaak is de oorzaak van vroegtijdige weeën en vroeggeboorte onbekend. Wel is het zo dat zwangerschap van een meerling, een eerdere zwangerschap met vroeggeboorte en een ontsteking de kans op een vroeggeboorte vergroten.

Behandeling

De behandeling van een dreigende vroeggeboorte is afhankelijk van de duur van de zwangerschap, de conditie van u en uw kind en de mate van ontsluiting. De gynaecoloog kan weeënremmers voorschrijven, die de bevalling enkele uren tot dagen uit kunnen stellen. Over het algemeen worden tot een zwangerschapsduur van 34 weken de weeën geremd. Als de weeën langdurig wegblijven, mag u soms weer naar huis. Wanneer de bevalling toch doorzet, is er sprake is van een vroeggeboorte en komt de baby op de couveuseafdeling of de intensive-care-afdeling (NICU) terecht. Daar krijgt het kindje de benodigde extra medische verzorging.

Soms krijgt u ook corticosteroïden toegediend. Deze bijnierschorshormonen zorgen voor een sneller rijpingsproces van de longen en andere organen van de baby.

In het geval van gebroken vliezen wordt u doorgaans opgenomen in het ziekenhuis tot aan de bevalling.