Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.
Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22ste week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.
Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22ste week in je zwangerschap tot 36 weken zwangerschap. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22ste week, want dan heb je ook antistoffen doorgegeven als je baby te vroeg wordt geboren. Lees meer over kinkhoest en de 22 wekenprik.