17 november 2023

Judith van Laar benoemd tot Associate Professor TU/e

Judith van Laar benoemd tot Associate Professor TUe

Van links naar rechts Judith van Laar, gynaecoloog en Mark Bentum decaan faculteit Electrical EngineeringTechnische Universiteit Eindhoven

Gynaecoloog Judith van Laar van Máxima MC is sinds November 2023 universitair hoofddocent (Associate Professor) bij de faculteit Electrical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven.

Judith van Laar is als gynaecoloog gespecialiseerd in de geboortezorg. “Het krijgen van een kind is voor de meeste mensen een heel belangrijk life event. Het begeleiden van vrouwen en hun nog ongeboren kind tijdens de zwangerschap en de bevalling vind ik erg mooi. Je kan hierin als arts veel voor hen betekenen. Zowel het kind als de moeder kunnen hier vervolgens de rest van hun leven profijt van hebben.”

Wetenschappelijk onderzoek

Van Laar is in haar rol als Associate professor bij de TU/e betrokken bij veel wetenschappelijk onderzoek binnen de geboortezorg. Dit met als doel om in de toekomst zuurstoftekort bij het ongeboren kind, onnodige vroeggeboorte en onnodige ingrepen bij de moeder zoveel als mogelijk te voorkomen. Dit is belangrijk omdat minder complicaties tijdens zwangerschap en bevalling een gunstig effect zal hebben op de gezondheid van moeder en kind op de korte en lange termijn.

Slimme monitoringspleister

Zo houdt Van Laar zich bezig met de ontwikkeling van een slimme monitoringspleister die het mogelijk maakt om de zwangere vrouw en haar ongeboren baby 24/7 in de gaten te houden. Hierdoor krijgen hulpverleners meer en betrouwbaardere informatie over de conditie van moeder en kind, kunnen complicaties eerder worden opgespoord en kan direct de juiste zorg worden ingezet. Dit is een belangrijke ontwikkeling in de geboortezorg waar soms voor het ongeboren kind en de ouders elke seconde telt. De methode is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerkingen met TU/e, e/MTIC en Nemo Healthcare. De methode wordt in MMC vooralsnog ingezet in studieverband.

Ook verricht zij onderzoek naar de vroege detectie van aangeboren hartafwijkingen tijdens de zwangerschap, de ontwikkeling van het foetale zenuwstelsel tijdens de zwangerschap en het meten van de foetale conditie tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Van Laar is in 2012 gepromoveerd aan de TU/e op gebied van foetale stress respons tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Meer informatie:

www.mmc.nl/geboortezorg