12 oktober 2017

Bevallen in bad op je eigen kraamsuite

Bevallen in bad met medische indicatie én telemetrie bewaking in MMC

Het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima MC (MMC) heeft de mogelijkheden om te bevallen in bad uitgebreid van één naar drie baden. Door de aanschaf van twee losse baden kan de zwangere met partner op de eigen kraamsuite blijven en wordt het bad op de kamer geplaatst. Dit maakt het mogelijk om te bevallen in bad op de eigen kraamsuite. De baden bieden tevens de mogelijkheid om met medische indicatie en telemetrie bewaking te bevallen in bad.

Op de kraamsuites van het VMK-centrum is een kraamsuite geheel ingericht om te bevallen in bad. Hier kan iedereen bevallen onder de begeleiding van de eigen verloskundige, of onder de verantwoording van de gynaecoloog als dit medische verantwoord is. In bad bevallen werkt ontspannend en laat de bevalling minder stressvol en dus soepeler verlopen. Naast deze ingerichte badkamer zijn er nu twee losse baden aangeschaft, die los op iedere kamer geplaatst kunnen worden. “Het grote voordeel is dat je op je eigen kraamsuite kan blijven en dus het bad mee op de kamer neemt. Eén omgeving waar het gezin de hele tijd verblijft tijdens de bevalling. Dat is vertrouwd voor de patiënt”, aldus Pieter van Runnard Heimel, gynaecoloog in Máxima MC.

Telemetrie bewaking
Het is ook mogelijk om te bevallen in bad met medische indicatie en telemetrie bewaking. Dit gaat altijd in overleg met de gynaecoloog. Telemetrie is een draadloze CTG-registratie. Dit maakt het mogelijk om rond te lopen of in bad te gaan voor het opvangen van de weeën of de bevalling. Ondertussen kan de conditie van de baby goed in de gaten gehouden worden.

Voordelen badbevalling
Een bevalling in bad heeft veel voordelen voor moeder en kind. Het bad is gevuld met warm water, dit werkt ontspannend. Hierdoor maakt de zwangere meer endorfine aan in het lichaam, een soort natuurlijke pijnstilling. Het helpt de pijn van de weeën beter te verdragen. Daardoor kun je beter ontspannen en verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol.

Het is voor de baby een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn waterbaby’s vaak rustiger als ze geboren worden. Soms huilen ze niet of nauwelijks. Ook kan er direct na de bevalling huid-op-huid contact gemaakt worden. Het eerste uur van contact tussen moeder en kind wordt ook wel ‘sacred hour’ genoemd. Dit is in MMC erg belangrijk. Tijdens dit uur worden in principe geen medische taken verricht zoals wassen en meten. Het is echt een moment samen. Dit geeft tevens een hogere kans op het slagen van de borstvoeding.

Vrouwen hebben vaak behoefte aan pijnstilling tijdens de bevalling. De ruggenprik is een van de opties. Een waterbevalling kan een natuurlijke manier zijn van pijnvermindering bij de bevalling.

Meer informatie: mmc.nl/geboortezorg