Kinderwens en overgewicht

Bij het vervullen van een kinderwens spelen voeding en levensstijl een belangrijke rol. Zo kan overgewicht de oorzaak zijn dat u niet zwanger raakt. Máxima MC biedt een speciaal programma aan voor patiënten met overgewicht die een kinderwens hebben.

Vrouwen met overgewicht hebben vaker een onregelmatige cyclus, wat de kans op een zwangerschap kan verminderen. Maar ook wanneer u kampt met overgewicht en wel een regelmatige cyclus heeft, is de kans om zwanger te worden kleiner. Daarom is het van belang om af te vallen. Vaak herstelt de cyclus zich dan en treden spontaan weer eisprongen op.

Complicaties

Wanneer u een vruchtbaarheidsbevorderende behandeling ondergaat, zoals het opwekken van eisprongen met medicijnen, stimulatie met inseminatie of IVF, heeft overgewicht een negatieve invloed op de kans dat het tot een zwangerschap leidt. Daarnaast is de kans op complicaties bij een zwangerschap een stuk groter. Zo komt een miskraam, zwangerschapsvergiftiging en suikerziekte vaker voor tijdens de zwangerschap. Ook de kans op een keizersnede is hoger.

Hulpprogramma

Binnen Máxima MC realiseren we ons dat overgewicht ook voor patiënten zelf vaak een probleem is, en dat het geen kwestie van onwil is. Daarom biedt MMC een speciaal programma aan voor patiënten met overgewicht en een kinderwens. Het fertiliteitsteam helpt samen met een lifestyle-coach en eventueel psychologen om af te vallen.
Lijdt u aan overgewicht en wilt u graag zwanger worden in de toekomst? Dan bent u welkom op ons spreekuur. Voor meer informatie: neem contact op met onze polikliniek. We lichten u voor over de risico’s van overgewicht bij een zwangerschap en kijken naar een mogelijke behandeling van het overgewicht.

Obesitascentrum

Het komt voor dat er sprake is van dusdanig overgewicht dat zelfstandig afvallen niet meer lukt, ondanks uitgebreide begeleiding. In dat geval kunt u in aanmerking komen voor een maagverkleinende operatie in het obesitascentrum van Máxima MC. U wordt na de operatie nog enkele jaren begeleid om de nieuwe leefstijl vol te kunnen houden. We adviseren u om een jaar, liefst anderhalf jaar te wachten met een zwangerschap na een maagverkleining.