6 april 2023

Veilig gebruik oliehoudend contrastmiddel bij eileiderdiagnostiek

Promovenda Inez Roest is op 5 april gepromoveerd aan Maastricht University

Gemiddeld bezoekt één op de zes stellen een dokter, omdat zij helaas niet na een jaar proberen, zwanger zijn geworden. Een van de onderzoeken die bij stellen met een verminderde vruchtbaarheid kan worden gedaan is het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders van de vrouw.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat als hierbij een vloeistof op oliebasis wordt gebruikt, dit leidt tot het ontstaan van 10% meer zwangerschappen, in vergelijking met het gebruik van een vloeistof op waterbasis. Over het therapeutische effect van oliehoudend contrastmiddel bij eileiderdiagnostiek wordt al meer dan 50 jaar gesproken, maar het onderliggende mechanisme is nog steeds niet ontraadselt.

Promovenda Inez Roest onderzocht tijdens haar promotieonderzoek de veiligheid van het gebruik van een vloeistof op oliebasis bij eileidertesten. En dit blijkt veilig te kunnen worden gebruikt. Daarnaast heeft zij gekeken naar het onderliggende mechanisme van het vruchtbaarheid bevorderende effect en de toepasbaarheid bij anderen methoden van eileiderdiagnostiek.