23 april 2019

Minder ziekteklachten dankzij longrevalidatieprogramma

‘Longrevalidatie heeft me mijn leven teruggegeven’

Chronisch longpatiënten ervaren na hun deelname aan het longrevalidatieprogramma van Máxima MC (MMC) minder ziekteverschijnselen en een hogere kwaliteit van leven. Ook worden zij minder vaak opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit patiëntonderzoek in MMC.

Het longrevalidatieprogramma is onderdeel van Flow, centrum voor preventie, telemedicine en revalidatie van MMC, en is bedoeld voor patiënten met een chronische longziekte, zoals COPD. Iedere patiënt volgt een persoonlijk programma, wat voornamelijk gericht is op leefstijlverbetering. Het programma zet in op voorlichting over hun aandoening, meer bewegen, stoppen met roken en persoonlijke, motiverende gesprekken met het revalidatieteam. “In totaal duurt het maximaal twaalf weken”, zegt longarts Lidwien Graat. “Een relatief korte periode, waarin toch grote veranderingen kunnen plaatsvinden. Dat blijkt nu ook uit het patiëntonderzoek.

Afname lichamelijke klachten

Graat doelt op de cijfers die opgehaald werden uit door de patiënt ingevulde vragenlijsten en hun fysieke resultaten. De resultaten vóór de revalidatie werden vergeleken met de resultaten na revalidatie. Daaruit bleek onder andere dat nog maar één derde van de patiënten na de revalidatie last heeft van kortademigheid,. Ook nam het aantal longaanvallen drastisch af: in het jaar na de revalidatie had 57 procent van de patiënten geen longaanval.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames nam af met maar liefst 78 procent. “Een prachtig resultaat, dat een belangrijke effect heeft. Na een opname gaat de patiënt fysiek flink achteruit en moet hij of zij opnieuw op kracht komen. Daardoor is de kans op een heropname veel groter. Een eerste opname voorkomen, is dus erg belangrijk.” Uit de cijfers komt ook naar voren dat een verbetering van spierkracht en conditie plaatsvindt tijdens de longrevalidatie.

Patiëntervaring

COPD-patiënt Roel Hagen herkent de goede resultaten. “Vóór de revalidatie was zelfs twintig meter lopen nog te zwaar. Ik was kortademig en hoestte veel slijm op.” Naar eigen zeggen voelde hij zich na de revalidatie mentaal en fysiek opgekrikt. “Ik heb een betere conditie, veel meer kracht in mijn benen en armen en ben minder kortademig.”

Kwaliteit van leven

Niet alleen de fysieke resultaten tellen. Graat: “Deze patiënten hebben een chronische, progressieve ziekte en zullen klachten houden. Bij het longrevalidatieprogramma leren ze om met de klachten om te gaan en hoe ze deze kunnen verminderen. Hierdoor blijft de aandoening langer stabiel en verbetert de kwaliteit van leven. Ook ervaren zij minder vermoeidheid. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Daar doe je het als arts voor.”

De nadruk van het programma ligt op zelfmanagement, vindt ook Hagen. “Dat vind ik prettig. Ik heb het mogelijk aan mezelf te wijten dat ik COPD heb – ik was een stevig roker – maar het prettige is dat ik óók invloed heb op het verloop van mijn ziekte. De revalidatie, in combinatie met de juiste medicatie, heeft me mijn leven teruggegeven. Dat klinkt zwaar, maar zo voelt het echt.”