Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Beenlengteverschil

Bij sommige kinderen is er sprake van een verschil in lengte van de benen. Omdat dit gevolgen kan hebben voor onder andere de bekken, rug, schouders, nek en voeten, wordt deze aandoening meestal operatief behandeld.

Oorzaak beenlengteverschil

Het beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben, zoals een groeistoornis, een botbreuk of O-benen. Soms is het lengteverschil aangeboren.

Behandeling beenlengteverschil

De arts bespreekt met u welke behandeling het beste bij uw kind past.

Beenverlenging door verlengingspen
Als kinderen last hebben van een groot beenlengteverschil, kan er voor een beenverlengende operatie worden gekozen. De meest gebruikte techniek is een beenverlenging door middel van een verlengingspen.

Externe fixateur
Om een afwijkende stand te corrigeren of een bot te verlengen, kan een metalen constructie, ofwel externe fixateur, gebruikt worden.

Standcorrectie door implantaat
Bij verschil van beenlengte worden de groeischijven aan zowel de binnenkant als de buitenkant vastgezet, zodat alleen het andere been doorgroeit. Op deze manier kan het verschil van beenlengte verkleind worden. Tijdens de operatie wordt aan één kant de groeischijf met een tijdelijk implantaat vastgezet.

  • Wat is de oorzaak van een beenlengteverschil bij een kind?

    Het beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben, zoals een groeistoornis, een botbreuk of O-benen. Soms is het lengteverschil aangeboren.

  • Welke behandeling is er voor een kind met beenlengteverschil?

    De arts bespreekt met u welke behandeling het beste bij uw kind past.
    Externe fixateur: Bij deze chirurgische ingreep worden er een aantal metalen pennen door de huid in het bot geplaatst. Verbindingsstaafjes koppelen deze pennen aan elkaar. Vervolgens wordt het bot in de juiste stand gebracht en wordt de constructie vastgedraaid. Het verschilt per situatie hoe lang deze constructie moet blijven zitten.
    Standcorrectie door flextack implantaat: Bij verschil van beenlengte worden de groeischijven aan zowel de binnenkant als de buitenkant vast gezet, zodat alleen het andere been doorgroeit. Op deze manier kan het verschil van beenlengte verkleind worden.