Beenverlenging door verlengingspen

Bij sommige kinderen is er sprake van een verschil in lengte van de benen. Als kinderen last hebben van een groot beenlengteverschil, kan er voor een beenverlengende operatie worden gekozen. Er zijn verschillende operatietechnieken die toegepast kunnen worden om een been te verlengen. De meest gebruikte techniek is een beenverlenging door middel van een verlengingspen.

Oorzaak beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan na een trauma. De operatie kan ook worden uitgevoerd in de arm, maar dit komt minder vaak voor.

Behandeling met verlengingspen

Tijdens deze operatie maakt de orthopeed een breuk in het bot dat verlengd wordt. In dat bot wordt eerst een pen geplaatst. In deze pen zit een magneetje. Met een elektrisch apparaat, dat aan de buitenkant recht op het magneetje wordt gehouden, kan de pen door de magnetische straling uitdraaien.

Het uitdraaien wordt meestal twee tot zeven dagen na de operatie gestart. De eerste keer uitdraaien wordt onder begeleiding van een orthopedisch verpleegkundige gedaan. Daarna mag u thuis zelf gaan uitdraaien.

Ervaring

beenverlenging mascha de heer mmc‘Fotografie heeft mij geholpen in het intensieve traject van een beenverlenging’

Lees de ervaring van Mascha de Heer met haar beenverlenging.