Pemberton Osteotomie

Een Pemberton Osteotomie is een operatie met als doel het verbeteren van de vorm van de heupkom om zo een betere overdekking van de heupkop te krijgen.

Behandeling heupdysplasie

Bij heupdysplasie is het heupgewricht niet goed ontwikkeld. Onder de leeftijd van één jaar wordt er gestart met een spreidbroekje om de ontwikkeling van de heupkom te stimuleren. Wanneer deze behandeling niet aanslaat of de heupdysplasie pas na het eerste levensjaar ontdekt wordt, kan de orthopeed besluiten om een operatie uit te voeren.

Pemberton Osteotomie operatie

De Pemberton-osteotomie vindt plaats onder volledige narcose. Tijdens de operatie wordt er een inkeping in het bekken aangebracht, vlak boven de heupkop. Dit gedeelte van de heupkom wordt vervolgens in de goede stand over de heupkop gekanteld. De ruimte die ontstaat, wordt gevuld met een spaantje bot uit de eigen bekkenkam. Soms wordt de heupkop met schroeven vastgezet.

Na de operatie

Na de operatie verblijft de patiënt op de uitslaapkamer. U mag als ouder bij uw kind zijn zodra uw kind wakker wordt. Is uw kind goed wakker, dan gaat uw kind weer naar de kinderafdeling. Pijnstilling wordt afgesproken door de anesthesist. Gemiddeld blijft uw kind één nacht in het ziekenhuis na deze operatie.

Na de operatie mag u kind een aantal weken niet op het geopereerde been staan.
Soms kiest de arts ervoor om een gipsbroek aan te meten na de operatie. Mocht er een gipsbroek nodig zijn, is het belangrijk dat u een speciale autostoel huurt zodat u uw kind veilig kunt vervoeren in de auto. In de folder ‘gipsbroek, kunt u praktische adviezen lezen.

Folders

 

 

Meer informatie