18 oktober 2018

Team kinderorthopedie op landelijke klompvoetdag

klompvoetdag

Kinderorthopeed Arnold Besselaar hecht veel waarde aan het contact met de oudervereniging van patiëntjes met klompvoeten. De vereniging is dan ook nauw betrokken bij de verbetering en ontwikkeling van klompvoetzorg. Tijdens de landelijke klompvoetdag mocht hij aanwezig zijn om met de ouders in gesprek te gaan.

“De oudervereniging van patiëntjes met klompvoeten (NVK) organiseerde hun jaarlijkse klompvoetdag dit keer in de regio van MMC, namelijk in Wintelre. Ouders uit het hele land zijn hierop afgekomen om de laatste stand van zaken te vernemen over de klompvoetbehandeling. Als grootste klompvoetcentrum van Nederland waarbij we voorop lopen qua behandeling maar ook qua research, waren we blij acte de presence te kunnen geven met leden van ons klompvoetteam. Uiteraard was dit ook de gelegenheid met lotgenoten en het bestuur in contact te treden.

De voordrachten werden dit jaar verzorgd door leden van ons klompvoetteam: gipsmeester Ton van der Heijden en mijzelf als kinderorthopedisch chirurg. Het verhaal van Ton ging over de rol van de gipsmeester. Veel mensen denken dat dat alleen gipsen is, echter de gipsmeester is ook vraagbaak voor ouders en intermediair richting specialist. De ouders luisterden uiterst geboeid naar het mooie verhaal van Van der Heijden. Ouders hebben een grote behoefte om de achtergronden van de behandeling te kennen. Ton heeft hier opnieuw een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Vervolgens heb ik de zaal uitgedaagd om die zaken te benoemen waar onduidelijkheid over bestond en/of meer informatie over werd gewenst. Diverse onderwerpen passeerden de revue: centrering van zorg, terugval van klompvoet deformiteiten en hoe deze te behandelen, zelfs erfelijkheid kwam aan de orde.

In combinatie met het prachtige weer bleek deze dag wederom erg geslaagd. Met complimenten richting oudervereniging aangaande de prima organisatie, maar natuurlijk ook het heel goede werk richting de klompvoetzorg!”