6 juni 2025

Wetenschappelijk onderzoek zorgt voor verbetering klompvoetzorg

Kinderorthopedisch chirurg Arnold Besselaar is vandaag gepromoveerd op zijn onderzoek naar de zorg voor kinderen met een klompvoetje. Zijn bevindingen zorgen voor waardevolle verbeteringen op de lange termijn, in de behandeling van deze aangeboren voetafwijking.

Een klompvoetje wordt behandeld volgens de Ponseti-methode. Bij deze methode wordt de stand van het voetje verbeterd met gips en een brace. Het gips zorgt ervoor dat de stand van de klompvoet steeds een beetje beter wordt, en de brace dat de voet in de goede stand blijft staan.

Impact op het dagelijks leven

Met zijn promotieonderzoek geeft Besselaar antwoord op vragen die ouders hebben over de behandeling en de impact ervan op het dagelijks leven van hun kinderen. “Ouders vinden het bijvoorbeeld vaak spannend om te starten met een intensieve behandeling zoals het dragen van een brace”, zegt hij. “Ze vragen zich af hoe de brace het leven van hun kind beïnvloedt. Dankzij dit onderzoek kunnen we ouders beter informeren waarom het belangrijk is dat hun kindje een brace draagt. En kunnen we hen laten zien dat de brace geen nadelige langetermijneffecten heeft.”

Dezelfde zorg voor ieder kind in Nederland

Besselaars onderzoek leidde ook tot de ontwikkeling van een landelijke richtlijn, waardoor kinderen met een klompvoetje in heel Nederland dezelfde optimale zorg ontvangen. “Dat is heel belangrijk, want de behandeling is bepalend voor de rest van hun leven”, benadrukt hij. “Als we alle kinderen dezelfde zorg bieden, kunnen we bovendien voortaan nog beter onderzoek doen.”

Terugval van klompvoetje voorkomen

Een uitdaging bij klompvoetjes is het risico op terugval van het voetje in de oorspronkelijke klompvoet-stand. Het onderzoek van Besselaar toont aan dat het belangrijk is om kinderen na hun behandeling te blijven volgen, omdat terugval ook bij oudere kinderen kan gebeuren. “Uit mijn onderzoek blijkt ook dat groeibeïnvloeding een veelbelovende behandeling is om terugval te corrigeren. De stand van de voet verbetert erdoor. In een volgend onderzoek moeten we de invloed van de behandeling op het lopen nog bepalen. Dus of kinderen door deze behandeling ook ‘plat’ kunnen lopen, beter kunnen traplopen of zelfs sporten. Dat is waar we het allemaal voor doen.”

Máxima MC (MMC) is één van de leidende klompvoetcentra in Nederland. Dit betekent dat kinderen met een klompvoetje uit het hele land hier worden geholpen. De behandeling van klompvoetjes bij MMC is landelijk erkend op topklinisch niveau.