Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Keelamandelen

De keelamandelen zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig (het aanhangsel van het zachte gehemelte) hangt midden tussen de keelamandelen. De keelamandelen vormen een klein deel van het totale lymfekliersysteem. Een eventuele verwijdering van de keelamandelen heeft geen merkbare gevolgen voor de afweer.

Klachten bij volwassenen

Bij een acute ontsteking van de keelamandelen krijgt u last van klachten als terugkerende keelpijn, slikklachten en temperatuurverhoging. De amandelen kunnen ook chronisch ontstoken zijn, wat klachten als moeheid, hangerigheid en verminderde eetlust veroorzaakt. Ook een slechte adem kan het gevolg zijn ontstoken amandelen.

Ontstoken amandelen zijn vaak groter, roder en kunnen kleine kraters met gele proppen vertonen. De lymfeklieren in de hals kunnen daarbij opgezet raken en pijnlijk aanvoelen. Bij uitzondering leidt een ontsteking van de keelamandelen tot een abces. Men voelt zich dan ziek en koortsig; de mond gaat moeilijk open en het slikken en praten kost veel moeite.

Klachten bij kinderen

Ontstoken keelamandelen veroorzaken over het algemeen regelmatig keelpijn, moeilijk slikken of koorts. De amandelen kunnen ook opstopping in de keel veroorzaken. Dit uit zich in langzaam eten, snurken en een onrustig slaappatroon. Dat laatste heeft vaak weer vermoeidheid tot gevolg omdat de nachtrust verstoord is.

Behandeling

Wanneer de klachten niet goed met medicijnen te behandelen zijn, kan de KNO-arts de amandelen verwijderen. Bij kinderen worden de amandelen geknipt, bij volwassenen gepeld. Over de afweging bij het al dan niet opereren en de procedures kunt u verder lezen in de vermelde folders.

Folders

Keel- en neusamandelen, informatie voor ouders/verzorgers

Keel- en of neusamandelen, volwassenen

Twijfelt u over behandeling van uw kind? De keuzehulp Consultkaart kan helpen om met de KNO-arts de opties te bespreken en een keuze te maken.