Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies.

Symptomen neuspoliepen

De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.

Verder blijkt dat een aandoening van de bovenste luchtwegen (neus en bijholten) vaak een nadelig effect heeft op het functioneren van de onderste luchtwegen (longen).

Oorzaken neuspoliepen

De oorzaak voor het ontstaan van neuspoliepen is nog onbekend. Er zijn meerdere factoren die de kans op neuspoliepen vergroten:

  • Allergische aanleg
  • Chronische ontsteking van het neus- en bijholteslijmvlies
  • Overactief reagerend neusslijmvlies
  • Patiënten die leiden aan astma, met name in combinatie met intolerantie voor aspirine

Onderzoek neuspoliepen

Vaak zijn de poliepen al zichtbaar wanneer een KNO-arts in de neus kijkt. Poliepen hebben een bleek grijs uiterlijk. Soms zijn de neuspoliepen klein, verstopt en diep in de neus gelegen. Deze poliepen kunnen zichtbaar worden gemaakt door een neusendoscopie. Hier wordt met een kleine camera in de neus gekeken. In veel gevallen worden ook CT-scan’s van de neusbijholten gemaakt.

Behandeling neuspoliepen

Hoewel met medicijnen (sprays, prednison ed) soms ook goed resultaat wordt, is er meestal een operatie nodig voor de behandeling van neuspoliepen. Dat kan op verschillende manieren, in alle gevallen tijdens een dagopname:

  • Poliepextractie: hierbij wordt, meestal onder plaatselijke verdoving, dat deel van de poliep verwijderd dat in de neus zichtbaar is. Het deel dat in de bijholte zit kan op deze manier niet worden verwijderd.
  • (Endoscopische) neusbijholteoperatie (FESS): bij deze operatie worden onder algehele verdoving, poliepen uit zowel de neus als de neusbijholten verwijderd.

Meestal wordt na de operatie langdurig een corticosteroïd-bevattende neusnevel gegeven, waardoor neuspoliepen minder snel terugkomen.

Meer informatie

www.kno.nl