Neustussenschot perforatie

Het neustussenschot verdeelt de neus in twee delen en geeft steun aan de neusrug (zoals bij een tentstok). Het schot is deels benig en deels kraakbenig.

Klachten

De klachten bij een perforatie van het tussenschot lopen uiteen. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, een enkele keer wordt een fluitend geluid bij het ademen opgemerkt. Ook kunnen zich korstvorming en bloedingen voordoen. Als de perforatie groot is kan de steun voor de neusrug wegvallen en de neus inzakken (‘zadelneus’).

Oorzaken

  • Cocaïnegebruik. Bij veelvuldig gebruik kan chronische ontsteking van het neusslijmvlies optreden en dat kan een gat in het neustussenschot veroorzaken.
  • Neuspeuteren. Veel neuspeuteren met kleine bloedinkjes en korstvorming kan een neustussenschot perforatie tot gevolg hebben.
  • Overmatig of verkeerd gebruik van neussprays.
  • Verkeerd uitgevoerde cauterisatie. Een cauterisatie wordt toegepast wanneer je bloedvaatjes bij een neusbloeding wilt dichtbranden. Als dit via beide neusgaten of bij een dun neustussenschot wordt gedaan, is een perforatie van het neustussenschot een mogelijk gevolg.
  • Lepra en tuberculose. Deze twee aandoeningen komen voor doordat aan elkaar verwante bacteriën zich in de slijmvliezen van de neus, mond, keel en huid nestelen. Ze tasten de slijmvliezen aan en kunnen zich daarna door het kraakbeen van het neustussenschot ‘vreten’.
  • De zieke van Wegener kan soms gepaard gaan met infecties in de neus en het ontstaan van een perforatie.

Behandeling

Voorkomen is het beste. Er is niet altijd een behandeling nodig of mogelijk. Operatieve sluiting is in de praktijk niet altijd uitvoerbaar. Soms wordt een dun plaatje siliconenmateriaal geplaatst.