7 februari 2017

‘Voorkom die piep, luister naar je oren’

Voorkom gehoorschade

Wat als die piep in je oren na een feestje nooit meer ophoudt? In Nederland zijn 1,6 miljoen mensen slechthorend. En één op de vijf jongeren heeft beginnend gehoorverlies. De start van het carnavalsweekend is reden voor de KNO-artsen van Máxima MC om aan de bel te trekken.

De KNO-artsen roepen mensen op om gehoorbescherming te dragen. Stijn van der Avoort is KNO-arts in MMC en ziet steeds meer mensen met gehoorschade op zijn spreekuur. “Het dragen van oordoppen is nog een taboe. En de muziek zachter zetten is vaak ook geen optie. Maar op jonge leeftijd moet je goed opletten; gehoorschade die je nu oploopt is onomkeerbaar.”

Naast acute verschijnselen als een aanhoudende piep of oorsuizen, treedt gehoorverlies namelijk ook op de langere termijn op. Dit proces gaat langzaam en is daardoor niet direct merkbaar. “Dat je er niet meteen iets van merkt, betekent niet dat alles goed gaat. Voorkom lange blootstelling aan hard geluid en bescherm jezelf. Tegenwoordig zijn er ook oordoppen met filters voor schadelijke tonen, waarmee je de muziek en anderen goed kunt blijven horen.”

Voelt het voor jou niet prettig, of kun je anderen niet verstaan? Zorg dan dat je rust opzoekt, luidt zijn advies. “De één is gevoeliger voor schade dan de ander. Luister naar de signalen van je oren.” Bescherm jij je gehoor al? Vraag advies aan je huisarts, een audicien of KNO-arts en ga voorbereid van huis.