13 februari 2019

Blijf niet met allergische klachten rondlopen

Blijf niet met allergische klachten rondlopen

Loopneuzen, jeukende neus, volle zakdoeken: leven met een allergie is geen pretje. Als de neusklachten door een allergie voor pollen, huisstofmijt of andere stoffen zo erg worden, dan wil je daar het liefste iets tegen doen. Gelukkig ligt de oplossing niet zo ver van huis.

Allergische reactie

Mensen krijgen last van hooikoorts doordat er pollen van bloeiende planten vrijkomen. Deze pollen bevatten stoffen die kunnen leiden tot allergische klachten. De uitwerpselen van huisstofmijt zijn de boosdoeners voor dezelfde allergische reactie. De reactie kan zich uiten door jeukende neus, een loopneus of veelvuldig niezen. “Blijf vooral niet met deze neusklachten rondlopen,” vertelt KNO-arts Stijn van der Avoort. “Bij onvoldoende behandeling bestaat een kans op verergering. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot astma.”

Allergiespreekuur

De polikliniek KNO werkt samen met de polikliniek allergologie. “Tijdens het allergiespreekuur is er voldoende gelegenheid om alle problemen te bespreken. Na een onderzoek kunnen we een goede diagnose stellen en het behandelplan bepalen.”

Immunotherapie

Bij de behandeling zijn er twee mogelijkheden. Met symptomatische therapie worden de klachten onderdrukt met geneesmiddelen als tabletten en neussprays, terwijl bij immunotherapie de oorzaak wordt aangepakt. “Bij immunotherapie laten we het lichaam wennen aan een bepaalde dosis van de stof die zorgt voor de allergische reactie. Dit doen we door gedurende drie jaar maandelijks injecties toe te dienen. We constateren direct resultaat, maar pas na de behandeling is er sprake van een blijvend effect. Het immuunsysteem is dan weer beter in balans.”