Bril- of refractieafwijking

Wanneer u onscherp ziet, heeft u mogelijk last van verziendheid, bijziendheid of een cilinderafwijking. Dit wordt een brilafwijking genoemd. Andere benamingen zijn: een refractieafwijking of brekingsafwijking.

Een brilafwijking ontstaat doordat het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt. Dit geeft een onscherp beeld. Er bestaan verschillende soorten brilafwijkingen:

Verziendheid

Deze afwijking wordt ook wel hypermetropie of een plussterkte genoemd. Hierbij is het oog in verhouding te klein, waardoor het licht te weinig wordt afgebogen. Als u verziend bent, ziet u dichtbij slechter dan in de verte.

Bijziendheid

Hierbij is het oog in verhouding te groot, waardoor het binnenkomende beeld verhoudingsgewijs teveel wordt afgebogen. Bijziende mensen zien in de verte slechter dan dichtbij, maar kunnen ook dichtbij problemen hebben met scherp zien. De afwijking wordt ook wel een minsterkte of myopie genoemd.

Cilinderafwijking

Bij een cilinderafwijking, ook wel astigmatisme genoemd, is het oog niet helemaal bolvormig, maar iets ovaal. Het licht wordt in één richting sterker afgebogen dan in een andere richting. Dat betekent dat het oog niet goed kan scherpstellen. Hierdoor ziet u zowel dichtbij als in de verte onscherp. Vaak komt een cilinderafwijking voor in combinatie met bijziend- of verziendheid.

Ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid wordt ook wel presbyopie genoemd. Bij het ouder worden neemt het vermogen om de ooglens boller te maken af. Het boller maken van de ooglens heet accommodatie. Dit is nodig om dichtbij scherp te kunnen zien. Gemiddeld begint het vanaf het veertigste levensjaar op te vallen dat de lens steeds minder bol wordt. Daarom krijgt u vanaf dan steeds meer klachten met lezen.

Behandeling

Met de aanschaf van een bril of contactlenzen of door middel van refractiechirurgie (bijvoorbeeld het laseren van het oog) kunt u de klachten verhelpen. Deze middelen corrigeren het onscherpe beeld.

Contactlenzenspreekuur

 

Voor contactlenzen kunt u terecht op ons speciale contactlenzenspreekuur. Dit wordt in samenwerking met de oogarts gehouden door een contactlensspecialist. Het spreekuur vindt plaats in Máxima MC, locatie Eindhoven. U kunt een afspraak maken op tel. (040) 243 76 19 of via e-mail. Vraag naar het Máxima-spreekuur.