Dubbelzien

Dubbelzien (diplopie) is het tegelijkertijd zien van twee beelden. De aandoening kan ontstaan doordat één of meerdere oogspieren en/of hersenzenuwen niet goed functioneren. Deze vorm van dubbelzien verdwijnt bij het sluiten van één oog.

Blijft het dubbelzien bestaan bij sluiten van één oog, dan is de kans heel groot dat u staar hebt.

Symptomen

Naast het zien van twee beelden kunnen er andere symptomen optreden bij dubbelzien:

  • Misselijkheid;
  • Hoofdpijn;
  • Pijn bij het maken van oogbewegingen;
  • Pijn rond de ogen;
  • Hangende oogleden;
  • Scheelzien.

Oorzaak

Bij dubbelzien werken één of meerdere oogspieren en/of hersenzenuwen niet goed. Dit kan veroorzaakt worden door een ongeval of een interne aandoening, zoals schildklierproblemen of suikerziekte. Soms wordt dubbelzien veroorzaakt door een verminderde samenwerking tussen beide ogen.

Onderzoek

De orthoptist onderzoekt welke oogspieren en/of –zenuwen zijn aangetast. Ook test zij de stand en bewegingen van het oog en de samenwerking tussen beide ogen. Vervolgens wordt indien nodig de gezichtsscherpte (helderheid en scherpte van uw zicht) en de brilsterkte bepaald.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak en ernst van het probleem bespreekt de orthoptist met u welke behandeling het beste bij u past. Dat is bijvoorbeeld een prisma in een bril of lenzen, het afdekken van één oog of een oogspieroperatie. Bij de operatie wordt de oogspier losgemaakt van de oogbol en op een andere plek weer vastgemaakt. Soms wordt er een stukje uit de spier gehaald.

Orthoptie

Onze vier orthoptisten richten zich op een goede samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Ogen die goed samenwerken zijn de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kan de gezichtsscherpte (helderheid en scherpte van uw zicht) van elk afzonderlijk oog zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Orthoptie is dus, kort samengevat, de leer van het ‘goed’ of ‘recht’ zien. De vier orthoptisten van MMC onderzoeken, diagnosticeren en behandelen klachten op het gebied van scheelzien, een lui oog, dubbelzien, oogbewegingsstoornissen, nystagmus, specifieke hoofdpijnklachten en leesklachten.

 

Voor aanvullende informatie kunt u kijken op www.orthoptie.nl