Oogbewegingsstoornis

Wanneer de hersenzenuwen minder of geen informatie doorgeven aan de oogspier heeft dit gevolgen voor de beweeglijkheid en stand van het oog. Ook door spierziekten of een mechanische beperking ter plaatse van de oogspier(en) kan een oogbewegingsstoornis ontstaan.

Voorbeelden van oogbewegingsstoornissen zijn nystagmus, het Brown-syndroom en het Duane-syndroom.

Symptomen oogbewegingsstoornis

De symptomen zijn per oogbewegingsstoornis verschillend, maar er is over het algemeen sprake van een mindere beweeglijkheid van de ogen en een afwijkende oogstand. Zo kunnen de ogen bijvoorbeeld naar buiten staan.

Oorzaak oogbewegingsstoornis

Elk oog heeft zes uitwendige spieren, die ervoor zorgen dat het oog in alle mogelijke richtingen kan bewegen. De oogspieren worden aangestuurd vanuit de hersenen door drie verschillende hersenzenuwen: de derde hersenzenuw, de vierde hersenzenuw en de zesde hersenzenuw. Een oogbewegingsstoornis ontstaat wanneer één van deze hersenzenuwen minder of geen informatie doorgeeft aan de oogspier, bijvoorbeeld doordat de zenuw verlamd is na een ongeval. Ook door spierziekten of een mechanische beperking ter plaatse van de oogspier(en) kan de bewegelijkheid en de oogstand verstoord raken.

Onderzoek oogbewegingsstoornis

De orthoptist voert orthoptisch onderzoek uit. Daarna wordt samen met de oogarts gekeken naar mogelijke oorzaken van het probleem. Eventueel wordt de neuroloog om advies gevraagd.

Behandeling oogbewegingsstoornis

De keuze van behandeling hangt af van de oorzaak van de oogbewegingsstoornis. Een behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van oogoefeningen, een prismabril of een oogspieroperatie. Een prismabril corrigeert het scherpzien door de wisselwerking tussen het evenwichtsorgaan, de ogen en spieren te beïnvloeden. Bij de operatie wordt de oogspier losgemaakt van de oogbol en op een andere plek weer vastgemaakt. Soms wordt er een stukje uit de spier gehaald.

Orthoptie

Onze vier orthoptisten richten zich op een goede samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Ogen die goed samenwerken zijn de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kan de gezichtsscherpte (helderheid en scherpte van uw zicht) van elk afzonderlijk oog zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Orthoptie is dus, kort samengevat, de leer van het ‘goed’ of ‘recht’ zien. De vier orthoptisten van MMC onderzoeken, diagnosticeren en behandelen klachten op het gebied van scheelzien, een lui oog, dubbelzien, oogbewegingsstoornissen, nystagmus, specifieke hoofdpijnklachten en leesklachten.

 

Aanvullende informatie kunt u vinden op www.orthoptie.nl