13 december 2017

Toenemende bijziendheid remmen

Toenemende bijziendheid remmen

Dat myopie (bijziendheid) erfelijk is weten we al jaren. Welke genen hiervoor precies verantwoordelijk zijn wordt nu in wetenschappelijke studies onderzocht.

Naast erfelijkheid zijn er omgevingsfactoren bekend die de kans op bijziendheid beïnvloeden. Lang achter elkaar lezen of kijken op de iPad vergroot de kans op myopie. Ook door te dicht op het werk te zitten is de kans op bijziendheid groter. Om dit te voorkomen moet je na iedere 30 minuten een pauze van minimaal 5 minuten nemen. Bovendien beschermt buiten spelen de ogen nog eens extra tegen myopie. Veel buiten spelen en sporten is dus raadzaam als uw kind in de risicogroep voor myopie zit.

Bij de meeste mensen gaat myopie gepaard met een te lang oog. Om de toenemende lengte van het oog bij het kind te remmen zijn er verschillende methoden, met en zonder medicijnen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat multifocale of bifocale brillen een remmend effect kunnen hebben op de groei van het oog. Harde, vormvaste contactlenzen hebben een soortgelijk voordeel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij behandeling met medicijnen Atropine de meest effectieve druppel is om de toenemende myopie te remmen. Wilt u meer hierover weten dan kunt u kijken op www.myopie.nl